Brigitte Bierlein postala prva kancelarka u historiji Austrije

Nasljednica na mjestu austrijskog kancelara je Brigitte Bierlein – dosadašnja predsjednica Ustavnog suda. Ona na toj funkciji zamjenjuje Sebastiana Kurza, kojem je izglasano nepovjerenje u parlamentu.

Nakon skandala u vezi s aferom oko videa iz Ibize, i izglasavanja nepovjerenja Sebastianu Kurzu, kao austrijska kancelarka do novih izbora na toj će funkciji biti dosadašnja predsjednica Ustavnog suda Brigitte Bierlein. Ona time postaje prva žena na toj funkciji u Austriji. To je danas objavio austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen nakon razgovora s čelnicima austrijskih parlamentarnih stranaka.

Brigitte Bierlein će na toj funkciji biti do novih izbora, koji su zakazani za rujan. “Nakon što mi je to predloženo ja sam razmislila i došla do zaključka da je to najbolje za dobrobit Austrije”, izjavila je Bierlein. Kao svoj najvažniji zadatak ona je navela nakanu da “doprinese smirivanju situacije i ponovnu uspostavu međusobnog povjerenja.”

U ponedjeljak je austrijski parlament izglasao nepovjerenje dosadašnjem kancelaru Sebastianu Kurzu i čitavoj vladi, nakon krize izazvane objavljivanjem skandaloznog video iz Ibize 17. svibnja u kojem je šef desničarske stranke FPÖ i zamjenik kancelara Heinz-Christian Strache nudio poslove navodnoj ruskoj oligarhinji u zamjenu za političku i medijsku podršku. Nakon objavljivanja videa Strache je morao otići sa svih funkcija.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*