Tuzla, 22.juni: „GEFF energetski efikasan dan”

EBRD GEFF program u saradnji sa Partner MKF, Sparkasse bankom i kompanijama Lafat, VELUX, Vokel i Yavuz, proizvođačima i prodavačima zelehih tehnologija, organizuje „GEFF energetski efikasan dan” u subotu, 22.06.2019., od 11.00 – 17.00 sati na Trgu slobode u Tuzli.

U sklopu događaja proizvođači i prodavači energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima će predstaviti zelene tehnologije kao što su: toplotna pumpa, peć na pelet, energetski efikasni prozori, krovni prozori i solarni kolektor, čija implementacija u domaćinstvima omogućava uštede novca, veći komfor doma, ali i smanjuje zagađenost zraka.

Na događaja će građani Tuzle imati priliku da pogledaju energetski efikasne tehnologije na jednom mjestu, informišu se o načinu njihovog funkcionisanja, prednostima primjene u svakodnevnom životu, ali i kako mogu da u iste investiraju putem GEFF programa, te na taj način ostvare pravo na EU finansijski podsticaj u iznosu do 20% od vrijednosti investicije.

Ulaz je slobodan za sve građane, a organizatori će biti na raspolaganju za medijske izjave od 12.00-14.00 sati.

O EBRD GEFF programu

Kreditna linija za zeleno finansiranje (skraćeno GEFF) je program EBRD-a koji obezbjeđuje sredstva za povećanje energetske efikasnosti stanova i kuća. Ova kreditna linija namijenjema je i kompanijama koje proizvode i prodaju energetski efikasne tehnologije za domaćinstva. Finansiranje se vrši preko lokalnih partnerskih banaka.

Kako bi lista proizvoda koji ispunjavaju uslove za finansiranje bila dostupna svim građanima BiH, EBRD je razvila Tehnološki selektor, online katalog visoko energetski efikasnih tehnologija.

EBRD GEFF program se provodi uz podršku Evropske unije (EU), Federalnog ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), te u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (ECS).

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*