Tragedija koja je objedinila migrantsku krizu

Kada je Oscar Alberto Martinez Ramirez rekao svojoj majci da planira odvesti svoju ženu i kćerku iz njihove kuće na periferiji San Salvadora i krenuti ka sjeveru prema Sjedinjenim Američkim Državama, osjetile je drhtaj slutnje.

„Imala sam osjećaj“, rekla je Rosa Ramirez (46). „Ružnu slutnju.“

Ali Oscar je želio da ostvari svoj san o boljoj budućnosti za njegovu suprugu Taniu Vanessu Avalos (21) i dvogodišnju kćerku Angie Valeria. Porodica je krenula u aprilu prema Mexicu. „Rekla sam mu da ide korak po korak“, izjavila je Ramirez za Guardian. „Ali je on postao nestrpljiv.“

Dvanaest sedmica kasnije, Oscar i Angie Valeria utopili su se u rijeci Rio Grande u pokušaju da pređu na  američko tlo. Uznemirujuća fotografija dva tijela koja leže u plitkoj vodi, postavila je oštar reflektor na migracionu krizu i još jednom naglasila opasnosti sa kojima se suočavaju porodice koje žele da pobjegnu od siromaštva, nasilja i korupcije u Centralnoj Americi.

Papa Francis izrazio je svoju ‘ogromnu tugu’ povodom ove nesreće, dok je u SAD-u slika pojačala žestoke rasprave o imigraciji.

U porodičnoj kući, ugledno obojenoj kući od cigle, Ramirez je ostala boreći se s svojim gubitkom. „Osjećam veliku prazninu“, izjavila je. Ljubičasti majmun i lutka koje su pripadale Angie Valeriji još uvijek su stajali na stolici u dnevnoj sobi.

Posljednji put je razgovarala sa Oscarom u subotu, kada je zvao iz Mexica. Rekao joj je da je dobro – kao i svaki put kada ju je zvao. Retrospektivno, pita se da li je to govorio samo da umanji njene brige.

Sljedećeg jutra su stigli u Matamoros, prekoputa granice sa Brownsvillom u Texasu, gdje su pokušali tražiti azil u ulaznoj luci.  Pošto su ih odbili, odlučili su da pređu rijeku koja dijeli Mexico od SAD-a. Oscar je prvo prešao sa Angie Valeriom, te se vratio da pomogne Avalos, ali ga je djevojčica slijedila u vodu, Oscar ju je pokušao spasiti, ali ih je struja odnijela oboje.

Pronađeni su u ponedjeljak ujutru, samo jedan kilometar od međunarodnog mosta, Valeria uvučena u očevu košulju – vjerovatno u pokušaju da ostanu zajedno. Za Ramirez fotografija je izvor boli, ali i mjera udobnosti.

„Teška je… ta slika. Ali, u isto vrijeme ispunjava me nježnošću. Osjećam mnogo stvari, jer je ni u jednom trenutku nije pustio.“

„Možete da vidite kako ju je štitio“, izjavila je za Associated Press. „Umrli su jedno drugom u rukama.“

Rodbina i prijatelji sjećaju se Oscara kao mladića koji je bio posvećen otac i muž.

Za razliku od mnogih migranata iz Salvadora, njegova odluka da migrira nije bila potaknuta neobuzdanim kriminalom koji je zahvatio ovu državu. Altamira, naselje u kojem su živjeli Oscar i Tania, dominira uličnim bandama, mada mještani tvrde da se nasilje u posljednjih nekoliko mjeseci smanjilo.

Oba roditelja su imali posao – Oscar je imao posao u piceriji sa minimalnom plaćom, dok je Avalos radila kao kasirka u jednom fast-food restoranu – ali ta dva prihoda jednostavno nisu bila dovoljna za njih da kupe svoje mjesto.

„Tražili su priliku za boljim životom i onda se ova tragedija dogodila“, kazala je Cecilia Rodriguez (23) koja prodaje tortilje u blizini porodične kuće. Oscar je bio redovna mušterija i često je dovodio svoju kćerku sa sobom.

Sa nepune dvije godine, Angie Valeria još uvijek nije puno pričala, ali se uvijek smijala. „Kad god je bio slobodan, vidjela sam ga kako provodi vrijeme sa svojom porodicom“, kazala je.

Moises Gomez, bio je Oscarov prijatelj iz djetinjstva. Kao dječaci provodili su vrijeme gledajući videozapise i slušajući muziku, iako se nisu često viđali otkako je Angie Valeria rođena. „Osjećao sam se mnogo loše kada sam čuo“, rekao je Gomez (22). „Bio je moj prijatelj čitavog života, tako da me je boljelo. Njegova kćerka je bila toliko mlada.“

„Nikad nismo pomislili da će se ovo desiti“, kazala je komšinica Marta Argueta de Andrade (63), te dodala kako bi se Angie Valeria često penjala na kauč naslonjenom na prozor kako bi joj mahala.

Argueta ih je uvijek viđala zajedno, često kako odlaze u šetnju do trgovine. „Možda su trebali ostati – ali to niko ne zna kada ode“, rekla je.

Argueta je rekla kako je njen unuk, koji je nedavno napunio 21 godinu, razmišljao o migraciji u SAD.

„Toliko ljudi odavde odlazi zbog siromaštva i očaja. Ne mogu naći posao.“, izjavila je. Mladići su posebno ranjivi u tim područjima koja su pod kontrolom bande. „Čujete da su ubili jednu osobu i onda još jednu i to vas uplaši“, dodala je Argueta.

Ali sada je zabrinuta za svog unuka koji pokušava da ode u SAD. „Zbog te tragedije koja se dogodila, rekla bi mu da ne ide“, kazala je.

Gomez je također rekao da je razmišljao o odlasku u SAD.

„Oduvijek sam imao san da odem u SAD i da se vratim da kupim kuću i da budem siguran da mojoj mami ništa ne nedostaje“, rekao je Gomez. „Ali nakon što sam vidio tragediju ove porodice, više ne.“

(TheGuardian/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*