Zvaničnici Balkana uspostavljaju Institut za održive tehnologije jugoistočne Evrope

Memorandum su potpisali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijeri Albanije Edi Rama, Bugarske Bojko Borisov, Crne Gore Duško Marković, Kosova Ramuš Haradinaj i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Svrha Memoranduma je utvrđivanje okvira saradnje učesnica, posebno u dijelu pokretanja predstojeće faze realizacije SEEIIST projekta, odnosno faze studije dizajna.

Riječ je o velikoj istraživačkoj infrastrukturi baziranoj na najsavremenijim tehnologijama, koja je potrebna regionu kako bi se podstakla naučna izvrsnost, inovacije, mobilnost, internacionalizacija i transfer znanja, kao i razvoj komplementarnih tehnologija i smanjio odliv talenata, saopćeno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

U saopćenju je navedeno da je, mapiranjem zajedničkih regionalnih društvenih i ekonomskih izazova, za SEEIIST projekat izabrana opcija “Hadronska kancer terapija i istraživanje u oblasti biomedicine pomoću protona i težih jona”.

Riječ je o najsavremenijoj i najuspješnijoj metodi liječenja širokog spektra kancera, što SEEIIST čini jednim od odličnih primjera projekata “Nauka za društvo”.

“Kako će 50 posto vremena biti posvećeno pomenutim istraživanjima, pomoću ovih novih instrumenata projekat će biti jedinstven u svijetu. Procjena je da će ovom metodom biti tretirano 500 pacijenata godišnje, a što je potreba regiona sa 20 miliona stanovnika, dok bi Institut pružio kapacitet za oko 1.000 istraživača iz regije i Evrope”, navedeno je u saopćenju.

Zbog multidisciplinarne prirode, projekat bi unaprijedio saradnju nauke, tehnologije i privrede i predstavljao platformu za usavršavanje naučnika, inženjera, tehničara na osnovu transfera znanja i tehnologija iz evropskih centara, poput CERN-a.

Osim toga, projekat bi trebalo da stimuliše razvoj komplementarnih tehnologija, kao što su korištenje alternativnih izvora energije, razvoj naprednih digitalnih sistema i slično.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*