Arnaut i Mektić: Da li su pripadnici Erdoganovog osiguranja počinila krivična djela?

Arnaut je iskoristio ovu priliku da ministru Mektiću direktno uruči poslanička pitanja vezana za ovaj incident, a u skladu s praksom saradnje između predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u drugim zemljama u kojim su pripadnici sigurnosnih službi Republike Turske u prošlosti počinili slične incidente.

Primjera radi, Komitet za vanjske poslove Kongresa SAD-a je 2017. godine jednoglasno zauzeo rezolutan stav kojim je osudio incident u Washingtonu kada su pripadnici tih turskih službi napali demonstrante i nanijeli im povrede.
Slične incidente pripadnici tih službi ranije su počinili i u sjedištu UN-a u New Yorku, u Briselu, te na drugim destinacijama.

Mektić i Arnaut su se usaglasili da se radilo o nedopustivom ponašanju, te da je neophodno zaštiti fizički i profesionalni integritet pripadnika domaćih sigurnosnih
institucija, kao i održavati najviše sigurnosne standarde na osjetljivim lokacijama poput ove.

Konkretna pitanja za koja su se oba sugovornika usaglasili da trebaju što prije biti u potpunosti istražena, su:

-Da li je ovom prilikom povrijeđen ijedan pripadnik GP BiH? Ukoliko jeste, kakvo je njihovo trenutno zdravstveno stanje?

-Da li je poznat identitet pripadnika sigurnosnih službi Republike Turske koji su učestvovali u ovom incidentu?

-Ukoliko jeste poznat identitet, je li utvrđeno da li je iko od njih učestvovao u ranijim fizičkim obračunima sa civilima i/ili pripadnicima lokalnih sigurnosnih službi u Washingtonu, New Yorku, Briselu i drugim mjestima?

-Da li postoji osnovana sumnja da su pripadnici sigurnosnih službi Republike Turske tokom jučerašnjeg incidenta počinili krivična djela prema zakonima Bosne i Hercegovine?

-Da li će, osim eventualnog upućivanja protestne note, nadležni organi Bosne i Hercegovine preduzeti bilo koje druge mjere, poput eventualnog procesuiranja nekog od navedenih, zabrane njihovog ulaska u Bosnu i Hercegovinu i slično?

Mektić i Arnaut su također izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da je prošle sedmice Istražna komisija Predstavničkog doma za razmatranje stanja u VSTV-u stekla i formalne uslove za otpočinjanje sa radom, te dogovorili nastavak saradnje na ovim i sličnim pitanjima.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*