Novi pokušaj lidera HDZ-a da postigne dogovor za radnike Aluminija

U Upravnoj zgradi Aluminija danas će se održati sastanak predstavnika uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija s predsjednikom HDZ-a i HNS-a Draganom Čovićem.

Sastanak se dešava nakon prošlosedmičnog debakla kada je riječ o situaciji u Aluminiju. Naime, Čović je 11. jula već održao sastanak u Aluminiju u momentu kada su radnici protestovali ispred centrale HDZ-a u Mostaru.

Okupljanje drugog dana obilježila su pogrdna skandiranja Čoviću, bacanje flaša i drugih predmeta na njegov automobil. Tom prilikom dvije osobe su privedene, a jedna je povrijeđena.

Nakon sastanka u Aluminiju doneseno je pet zaključaka:

1. Prioritet u narednim aktivnostima hrvatskih političara na svim nivoima vlasti u BiH, kao i Nadzornog odbora, uprave i sindikata Aluminija d.d. Mostar bit će postupno zbrinjavanje i skrb o radnicima Aluminija.

2. Od nadležnih institucija će hitno biti zatraženo rješavanje obaveza za penziono osiguranje radnika Aluminija, što će biti proritet hrvatskim predstavnicima u
vlasti.

3. Zaključak svih sudionika sastanka je da Aluminij d.d. ne ide u stečaj dok se ne sagledaju sve mogućnosti pokretanja proizvodnje ili jednog njenog dijela.

4. Potrebno je napraviti analizu o mogućem postupnom oživljavanju pogona, koja bi se trebala realizirati u najkraćem roku, te će se sukladno rezultatima odlučiti o daljnjem djelovanju i mogućem vraćanju zaposlenika u proizvodnju.

5. U daljenje odlučivanje o sudbini fabrike i radnika će biti uključeni, uz Nadzorni odbor i upravu, i predstavnici sindikata i zaposlenika bez kojih neće biti donesena nijedna odluka.

 

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*