Mircea Geoana imenovan za zamjenika generalnog sekretara NATO-a

Generalni sekretar NATO-a  Jens Stoltenberg odlučio je da imenuje Mirceu Geoanu iz Rumunije kao narednog zamjenika generalnog sekretara. On će naslijediti Rose Gottemoeller iz Sjedinjenih Država, koja je preuzela tu dužnost u oktobru 2016.

„Sa zadovoljstvom objavljujemo imenovanje Mirceae Geoanae za narednog zamjenika generalnog sekretara. On je žestoki zagovornik transatlantskih veza i unijet će svoje dugogodišnje iskustvo državnika i diplomate na tu poziciju. On će biti prvi Rumun koji obavlja tu visoku dužnost“, kazao je Stoltenberg.

„Veoma sam zahvalan Rose Gottemoeller. Njene diplomatske vještine i njena stručnost u međunarodnoj sigurnosnoj politici bili su dragocjeni za alijansu, dok NATO nastavlja da se adaptira na sve nepredvidivije sigurnosno okruženje“, izjavio je čelnik alijanse.

Mircea Geoana je osnivač i predsjednik Aspen instituta Rumunije. On je prethodno obavljao dužnost predsjednika rumunskog Senata, ministra vanjskih poslova, i rumunskog  ambasadora u Sjedinjenim Državama. On će preuzeti svoju novu poziciju sredinom oktobra, saopćeno je iz NATO-a.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*