Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH: I da je ANP ostao na dnevnom redu, glasao bih protiv njega

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poručio je danas u Sarajevu, da BiH ulazi i novi zastoj i da nema potrebe da se razgovara o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) jer, kako je kazao, srpska strana i on neće glasati za taj plan, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ja nisam imao ništa protiv da se on nađe na dnevnom redu (sjednice Predsjedništva BiH, op.a.), ali imajući u vidu činjenicu da se dnevni red usvaja većinom, a da su dva člana Predsjedništva predložili da se to skine s dnevnog reda, ja tu nisam mogao ništa. Da je i ostao na dnevnom redu, ja bih glasao protiv tog plana i taj plan se neće desiti bez obzira na sve pokušaje”, rekao je Dodik.

Kako je kazao, drago mu je da su obavezali Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana obezbijedi dodatna tri miliona maraka za izgradnju graničnog prelaza na pravcu Ljubovija – Bratunac.

“Hvala ostalim članovima Predsjedništva što su imali razumijevanja za taj moj prijedlog i mislim da ćemo time konačno razriješiti pitanje tog prelaza”, rekao je Dodik, navodeći da je s dnevnog reda skinuto mnogo toga, poput tačaka vezanih za Frontex i raspoređivanje vojske na granici.

Bilo je, poručio je, iluzorno očekivati da se održi vanredna sjednica Predsjedništva, jer su dva člana Predsjedništva kazali da će glasati protiv imenovanja mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH.

“Vidjet ćemo na koji način ćemo ići dalje. Ovo je dio koji ide protiv sporazuma kojeg smo potpisali. Ulazimo u jedan novi zastoj. Sporazum vrijedi do 5. septembra, onda ćemo se izjašnjavati. Nema potrebe da razgovaramo o ANP-u. To se neće desiti. Srpska strana i ja nećemo glasati za taj plan. Smatramo da je put u NATO neprihvatljiv”, pojasnio je Dodik.

Naveo je da “ovo nije nikakvo kupovanje vremena i da neće glasati za Godišnji plan ni u kakvom obliku”.

“Smatramo da treba izabrati Vijeće ministara”, rekao je Dodik.

ANP je dokument koji je zatražio NATO, a kako bi mogao biti aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) u tom vojno-političkom savezu.

Ranije ovog mjeseca su lideri SDA, SNSD-a i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović postigli dogovor u vezi s formiranjem Vijeća Ministara BiH, te potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou.

Potpisani principi, između ostalog, podrazumijevaju okvir za daljnju saradnju u vezi s nastavkom NATO puta BiH te deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH i formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih 30 dana.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*