Potvrđeni kandidati za predsjednika Hrvatske

Četvero kandidata – Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić – mogu se na izborima 28. decembra natjecati za predsjednika Republike Hrvatske, službeno je u ponedjeljak objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Povjerenstvo je to učinilo nakon što je provjerilo pravovaljanost svih sedam zaprimljenih kandidatura.

Objavom liste predsjedničkih kandidata ispunjeni su uvjeti da od ponoći, dakle s prvim minutama utorka, 9. decembra krene službena izborna kampanja. Trajat će vrlo kratko, samo 18 dana, do izborne šutnje, 26. decembra.

Grabar Kitarović kandidatkinja je HDZ-a, Josipović je kandidat SDP-a, Kujundžić Saveza za Hrvatsku, a Sinčić Živog zida, udruge koja se protivi nasilnim deložacijama i pljenidbama.

Kandidature su DIP-u predala i trojica nezavisnih kandidata – Slobodan Midžić, Ratko Dobrović i Ivan Bavčević, no nisu bile pravovaljane jer nisu imale potrebnih najmanje 10 hiljada potpisa potpore.

Za kandidaturu Grabar Kitarović potpisalo se više od 328 hiljada birača, za Josipovićevu više od 203 hiljade, Kujundžićevu 50-ak hiljada, a za Sinčićevu kandidaturu više od 15 hiljada birača.

Najkasnije tri dana od početka službene kampanje, svih četvero kandidata mora objaviti hoće li i koliko vlastitih sredstava uložiti u kampanju.

Prvi je to, još 5. decembra učinio Kujundžić, objavivši da će potrošiti najviše 50 hiljada kuna i to isključivo iz plaće koju zarađuje u KB Dubrava, javlja Fena.

Sedam dana prije izbora, dakle 20. decembra, kandidati DIP-u moraju dostaviti preliminarna izvješća o primljenim donacijama i troškovima kampanje.

Radiosarajevo.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*