Na Kovačima obilježena 16. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, obilježena je 16. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

Cvijeće su položile brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, članovi Stranke demokratske akcije (SDA) i drugi.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas na Kovačima da je Alija Izetbegović, prije svega, bio dobar čovjek, mislilac, pisac, humanista…

“Alija Izetbegović je prije svega bio dobar čovjek, mislilac, pisac, humanista, državnik u pravo smislu te riječi. Alija Izetbegović je čitav život bio borac za slobodu i borac za cjelovitu i demokratsku BiH”, poručio je Džaferović.


Osnivač Stranke demokratske akcije (SDA)

Izetbegović je 1990. godine formirao Stranku demokratske akcije (SDA). Preminuo je19. oktobra 2003. godine, a ukopan je na šehidskom mezarju kovači u Sarajevu.

Njegovoj dženazi prisustvovalo je oko 150.000 ljudi iz cijele BiH i inostranstva, a telegrami sućuti su pristigli iz oko 100 zemalja.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada kao što su Nagrada kralja Fejsala, medalje Centra za demokratiju iz Vašingtona, a najuticajniji španski list, madridski “El-Mundo” izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. za ličnost godine u svijetu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*