Posmrtni ostaci al-Baghdadija završili u morskim dubinama

Posmrtni ostaci lidera terorističke organizacije ISIS Abu Bakra al-Baghdadija sahranjeni su negdje duboku u moru.

Američke specijalne snage su u noći sa subote na nedjelju izvele operaciju na periferiji sirijskog Idliba u kojoj je neutraliziran lider ISIS-a Al-Baghdadi.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump saopćio je da je Al-Baghdadi cvileći i plačući bježao od američkih specijalaca, a zatim ušao u tunel u kojem je aktivirao prsluk sa eksplozivom i ubio sebe i troje djece sa sobom.

Trump je kazao da je eksplozija na komade rastrgala Al-Baghdadijevo tijelo, ali da je uzet uzorak za DNA test koji je potvrdio njegov identitet.

Posmrtni ostaci Al-Baghdadija su odnešeni u jednu od američkih vojnih baza radi DNA testiranja, a neimenovani vojni zvaničnik za AA je kazao da su posmrtni ostaci potom sahranjeni negdje u moru.

Isti izvor je kazao da neće biti objavljen lokalitet, niti način sahrane Al-Baghdadijevih posmrtnih ostataka.

Načelnik Generalštaba američke vojske Mark Milley kazao je da su Al-Baghdadijevi posmrtni ostaci uništeni u skladu sa normama Zakona o ratovanju.

Operacija u kojoj je ubijen Al-Baghdadi izvedena je u noći sa subote na nedjelju u Idlibu. Akcija je izvedena na područje nedaleko od mjesta Barisha, a u njoj je učestvovalo osam američkih helikoptera i dvije bespilotne letjelice.

Ministarstvo odbrane Republike Turske u nedjelju je saopćilo kako su uoči operacije u Idlibu američke i turske vojne institucije koordinirale i razmijenile informacije. 

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.