Zvizdić danas s liderima regije u Ohridu, glavna tema mali Schengen

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvuje na sastanku lidera zapadnog Balkana u Ohridu, na kome će se razgovarati o inicijativi za ukidanju prepreka za slobodni protok roba, usluga, kapitala i ljudi.Lideri zemalja regije imat će i susret s predstavnicima EU, te predstavnicima međunarodnih organizacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Svjetske banke (SB), Evropske investicijske banke (EIB) i Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ovog su prošlog mjeseca potpisali zajedničku deklaraciju o namjeri za kreiranje ekonomske zajednice triju zemalja, a koja bi politikom podsjećala na zonu Schengena.

Riječ je o implementaciji slobode kretanja kapitala, robe, usluga i ljudi bez kontrole na graničnim prijelazima. Oni su u namjeri koja uključuje tri navedene države dodali i poziv ostalim državama Zapadnog Balkana, odnosno Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ima simpatije prema ideji malog Schengena i već je pokrenuo inicijativu po kojoj bi se naša država pridružila deklaraciji.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.