Protesti u Sarajevu zbog stanja u Zavodu Pazarić: Demonstranti traže obraćanje Novalića

Više stotina građana okupilo se ispred zgrade Vlade FBiH tražeći da hitno reaguje zbog slučaja vezanja djece za namještaj i radijatore u Zavodu Pazarić, javili su reporteri portala Klix.ba. Protestna okupljanja su uslijedila nakon što je federalna zastupnica iz Naše stranke Sabina Ćudić na jučerašnjoj konferenciji za medije obznanila fotografije o vezivanju štićenika Zavoda.

Demonstranti traže da im se obrati federalni premijer Fadil Novalić. Također, traže i sastanak u Vladi FBiH. Također, iznijeli su i druge zahtjeve koje se tiču saniranja stanja u Zavodu Pazarić, te procesuiranja odgovornih.

Sagovornici govore kako su proveli noć bez sna i da su preplakali, a roditelji djece s poteškoćama u razvoju kako su primili veliki broj poziva od rodbine i prijatelja iz inozemstva koji su šokirani, plakali su i ponudili svoju pomoć. Kazali su i to kako su o ovom slučaju izvještavali i svjetski mediji. Saobraćaj je u ovom dijelu grada blokiran.

“Djeca su izgladnjivana, vezana, sve oni znaju. Ovako neće proći. Ako naše inspekcije neće raditi imaju međunarodne organizacije. Ta djeca trebaju biti zaštućena, a ne da se tako ophode prema najranjivijoj grupi. Mis smo jučer svi plakali. U toj djeci vidjeli smo svoju. Da mene nema, moje dijete bi bilo dole”, kazala je jedna od majki.

Na protestima je dosta mladih i studenata. Poručuju kako ih stranke i politika ne zanimaju i da se ovo mora odmah riješiti. “Dignite se svi, pomozite”, apelovali su.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*