Premijera predstave „KLJUČ“

Pozorište mladih Tuzle u partnerstvu sa Udruženjem „Mladi Tuzle“ realizuje petu po redu premijeru predstave za 2019. godinu. Riječ je o predstavi „Ključ“ nastale kao rezultat rada polaznika starije grupe Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle a biće izvedena na sceni Pozorišta mladih Tuzle/dvorana Kaleidoskop uz podršku Centra za kulturu Tuzla.

Predstava je nastala na osnovu teksta „Draga Jelena Sergejevna“ autorice Ljudmile Razumovske, a njegovu adaptaciju uradila je Amila Beširović. Drama „Draga Jelena Sergejevna“ nastala je u Rusiji, sedamdesetih godina prošlog vijeka. Odmah nakon prvog izvođenja, igranje predstave je zabranjeno! Predstava je zabranjena od strane vlasti i to zbog surove kritike upućene tadašnjem društvu. I eto, skoro 40 godina nakon što je Ljudmila Razumovska uputila kritiku društvu tekstom „Draga Jelena Sergejevna“ pa bila zabranjena, članovi Pozorišta mladih Tuzle željeli su preispitati koliko je danas prisutan moral među mladima, te koliko su mladi, ali i odrasli podložni mitu i korupciji, sa akcentom na mito i korupciju u obrazovanju?

Grupa starijeg uzrasta Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle, „Jelenu Sergejevnu“ samo je obukla u novo ruho i simbolično je nazvala „Ključ“. Na scenu je stala ona ista profesorica od prije 40 godina, s nešto modernijim naočalama i drugačijim krojem suknje. Isto važi i za učenike, srž se ne mijenja, mijenja se samo ruho. Kreirano je dosta novih likova koji, u skladu s razvojem društva, postaju neophodni za razumijevanje priče. Kao da su broj problema i kriza društva srazmjerni njegovom razvoju. Kontradiktorno? Koliko hrabrosti ili ludosti treba da grupa učenika dođe kod svoje profesorice u stan, s namjerom da joj čestita rođendan?

U predstavi igraju: Adna Redžić, Ajla Saliharević, Alen Mešić, Amar Bajraktarević, Amina Bijedić, Anel Mehinagić, Armin Ajanović, Asja Karić, Asja Suljić, Azra Hasanović, Azur Delić, Darin Anić, Dženita Mujkanović, Đina Perkić, Edin Džaferović, Edna Oštraković, Elena Zendeli, Emana Suljendić, Emin Turalić, Emina Morankić, Emira Hamzić, Erna Bajraktarević, Fahrudin Selimović, Halima Avdić, Melisa Hadžić, Muhamed Delić, Naida Meštrić, Selma Hadžić, Šejla Mandžić, Tarik Kačapor, Una Škrobić, Zerina Mujčinović, Zerina Mujkić. Rad sa grupom i režiju predstave potpisuju Anela Huremović i Amila Šećerbegović, a mentor projekta je Adnan Mujkić.

Premijerna izvođenja predstave zakazana su:

Petak, 29.11.2019 – 20.00 sati – Premijera I

Subota, 30.11.2019 – 18.00 sati – Premijera II

Subota, 30.11.2019 – 20.00 sati – Premijera III

Informacije/rezervacije: 061 365 600.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*