Centar za socijalne inovacije u Tuzli održao trening o zaštiti djece na Internetu

Vrijeme u kojem živimo obilježeno je brzim tehnološkim napretkom, te dostupnosti različitih oblika zabave, edukacije i komunikacije. U takvom vremenu postalo je neophodno da dijete i  porodica ali i škola i druge odgovorne institucije djeluju uzajamno i da zajedno pronalaze načine da virtualno okruženje postave u službu pravilnog odgoja, socijalizacije i obrazovanja djece, te kvalitetnog odnosa unutar različitih društvenih mreža. Nasilje preko interneta ili mobilnog telefona, u svijetu poznato kao cyberbullying, čest je oblik nasilja među vršnjacima u Bosni i Hercegovini.

U cilju dodatnog osposobljavanja predstavnika osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzle i drugih socijalnih institucija Tuzlanskog kantona (Odgojni centar TK i Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla) za rad sa djecom na prevenciji međuvršnjačkog nasilja i zlostavljanja djece na društvenim mrežamau Tuzli je održan jednodnevni trening na temu „Uloga institucija sistema u prevenciji i zaštiti djece od nasilja i zlostavljanja putem Interneta“.U okviru treninga održanje okrugli sto na temu “Socijalizacija djece i rizici na Internetu – kako zaštiti djecu”i edukacija predstavnika institucija oprevenciji i zaštiti djece od nasilja i zlostavljanja putem Interneta.Edukacijom je obuhvaćeno 20 predstavnika osnovnih i srednjih škola te drugih socijalnih institucija sa područja Tuzlanskog kantona koje se bave zaštitom djece. Izlagači na treningu bili su profesori sa Univerziteta u Tuzli, predstavnik Uprave policije „Sektor krim policije” MUP-a TK  i pedagog škole. Teme koje su obrađivane na treningu su: Zloupotreba djece na društvenim mrežama; Rizici na društvenim mrežama; Međuvršnjačko nasilje putem Interneta; Sajber (cyber) maltretiranje; Uloga institucija sistema u zaštiti djece na Internetu; Bezbijednst djece na Internetu. Treningje rezultirao unapređenjem kapaciteta predstavnika škola (osnovnih i srednjih) i drugih socijalnih institucija u radu sa djecom na prevenciji međuvršnjačkog nasilja i zlostavljanja djece putem Interneta.

Trening je realiziralo Udruženje „Centar za socijalne inovacije“ u okviru projekta „Zaštita od nasilja i zloupotrebe putem Interneta – pravo je svakog djeteta”kojeg finansijski podržavaju: Ministarstvo obrazovanja Federacije BiH I Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK. Cilj projekta je podići nivo svijesti i zaštite za sigurnije i odgovornije korištenje Interneta kod djece, mladih, njihovih roditelja i predstavnika institucija sistema i sprječavanje nasilja i zlostavljanja nad djecom putem Interneta.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.