Sa sjednice Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu utvrdila Prijedlog odluke kojom utvrđuje iznos od 421.823.778 KM na ime privremenog finansiranja Federacije BiH za razdoblje januar-mart 2015. godine, odnosno do donošenja Budžeta FBiH za 2015. godinu.

Odluku o privremenom finansiranju donosi Parlament Federacije BiH.

Odluka o privremenom finansiranju FBiH pripremljena je zbog okolnosti u konstituiranju Parlamenta Federacije BiH, uključujući Dom naroda, te velikog rizika da on neće biti konstituiran do kraja 2014. godine. Cilj je osiguranje sredstava za nesmetano izvršenje obaveza iz osnova unutarnjeg i vanjskog duga, socijalnih davanja, invalidnina i mirovina.

Vlada FBiH prihvatila je danas Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje u 2015. godini, kao i Finansijski plan ovog zavoda za narednu godinu, te procjenu plana za 2016. i 2017. godinu koji će biti upućeni Federalnom parlamentu na usvajanje.

U programu se, između ostalog, navodi da će aktivnosti Zavoda, u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja, biti usmjerene na stvaranje pretpostavki za poboljšanje kvaliteta i povećanje konkurentnosti ponude na tržištu rada, poticanje potražnje za radnom snagom, te na sticanje povjerenja i uspješnu saradnju partnera na tržištu rada.

Danas je donesena i Odluka o otpisu potraživanja Federalne direkcije robnih rezervi prema poljoprivrednim proizvođačima u postupku sufinansiranja jesenje sjetve pšenice, rod 2014. godina u iznosu od 598.608,95 KM za isporučenu sjemensku pšenicu i mineralno gnojivo poljoprivrednicima u FBiH koji su sudjelovali u programu sufinanciranja jesenje sjetve pšenice u 2013. godini, a koji su pretrpjeli ogromne štete u katastrofalnim poplavama.

Federalna vlada donijela je Odluku da iz tekuće rezerve Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH izdvoji 280.000 KM, za prevenciju i kontrolu ebola virusa u Federaciji BiH.

Vlada FBiH prihvatila je danas Izvješće o realizaciji specifičnih mjera predviđenih Akcijskim planom za sprovedbu strategije za borbu protiv korupcije (2009.-2014.).

Federalna vlada donijela je danas Odluku o davanju saglasnosti za prihvatanje granta Evropske komisije za Trust fond pretpristupnog instrumenta Evropske unije (EC IPA TF) za drugi projekt upravljanja čvrstim otpadom: Neum, Bosanska Krupa, Srebrenik i Sarajevo u ukupnom iznosu od 4.465.000 eura.

Vlada FBiH dala je saglasnost na tri odluke Uprave BH Telecoma kojima se odobravaju sredstva za nabavku reklamno-propagandnih usluga Rukometnog saveza BiH, Košarkaškog saveza BiH i Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Riječ je o reklamno-propagandnim uslugama Rukometnog saveza BiH u 2015. godini u iznosu od 250.000 KM, Košarkaškog saveza BiH u iznosu od 300.000 KM i Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u iznosu od 3.575.000 KM za sponzoriranje nastupa reprezentativnih selekcija BiH (A i U-21) u periodu 2015.-2017. godina i sponzoriranje BH Telecom Premijer lige BiH u proljetnom dijelu takmičarske sezone 2014./2015. i takmičarske sezone 2015./2016. i 2016./2017., te više odluka o nagradama sportistima za postignute vrhunske rezultate.

Vlada FBiH donijela je danas Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u iznosu od 86.321,74 KM, za uvezivanje radnog staža radnicima JP „Park prirode Blidinje” d.o.o. koji su stekli uslove za penziju, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*