Danas u Berlinu međunarodna konferencija o Libiji: Traži se konačni prekid rata

Libija je opterećena građanskim ratom još od 2011. godine, kad je u krvavom ustanku svrgnut, a zatim ubijen Muammar Gaddafi.
Učesnici berlinske konferencije o Libiji, koja će biti održana danas u Berlinu, pozvat će na prekid svih vojnih dejstava u toj zemlji, što se vidi iz nacrta zaključaka konferencije u koje je agencija TASS imala uvid.

General Haftar, koji od aprila 2019. vodi ofenzivu kako bi osvojio Tripoli, u nedjelju se također očekuje na međunarodnoj konferenciji a u Berlin bi trebao doputovati i njegov protivnik Fayez al-Sarraj, šef vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju koju priznaju Ujedinjeni narodi.

Građanski rat

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kad je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen višedesetljetni vođa Muammar Gaddafi, piše Anadolija (AA).

Otad su oštre političke podjele u zemlji dovele do dvije suparničke vlasti i građanskog rata. Jedna strana je u istočnoj Libiji s vladom u Benghaziju koju predvodi zapovjednik samoproglašene libijske nacionalne vojske Khalifa Haftar, a čine je generali i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vrijeme Gaddafija. Druga je Vlada Fayeza al-Sarraja u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjeni narodi.

Na međunarodnoj konferencija o Libiji, koja će u nedjelju biti održana u njemačkoj prijestolnici, učestvovat će Rusija, Sjedinjene Američke Države, Kina, Velika Britanija, Italija, Francuska, Egipat, Alžir i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i organizacije, poput Ujedinjenih naroda, Evropske unije, Afričke unije i Arapske lige.

Erdoganov apel

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u subotu Evropu da podrži njegove napore u Libiji, gdje je poslao vojnu pomoć međunarodno priznatoj vladi, ako želi da se konflikti u toj afričkoj zemlji okončaju.

On je istakao da će se Evropa suočiti sa novim nizom problema i prijetnji ako vlada u Tripoliju padne jer će ekstremističke grupe, kao što su oružana grupa Islamska država i Al-Kaida “pronaći plodno tlo kako bi ponovo stale na noge”, prenosi Reuters.

“Imajući u vidu da je Evropa manje zainteresovana da pruži vojnu pomoć Libiji, očigledan izbor je da radi sa Turskom koja je već obećala takvu pomoć”, napisao je Erdogan u kolumni na portalu Politiko, uoči samita o rješavanju krize u Libiji.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*