Evropska komisija daje BiH 7 miliona eura za zdravstvo i 73,5 miliona za socio-ekonomski oporavak

Evropska komisija objavila je da će momentalno uputiti 38 miliona eura kao pomoć zemljama Balkana povodom krize u vezi sa virusom korona i da će izdvojiti 374 miliona eura za socio-ekonomski oporavak ovog regiona, saopšteno je iz Brisela. EU će uputiti pomoć za pokrivanje trenutnih potreba u zdravstvenim sistemima u iznosu od sedam miliona eura za BiH, po četiri miliona eura za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, tri miliona eura za Crnu Goru, do 15 miliona za Srbiju i do pet miliona eura za Kosovo.

“Da bi olakšala socio-ekonomski utjecaj virusa korona, EU će, pored toga, preusmjeriti sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć /IPA/ da bi pomogla u oporavku partnera iz zapadnog Balkana kratkoročno i srednjeročno“, navodi se u saopštenju.

Komisija će u tu svrhu mobilisati 73,5 miliona eura za socio-ekonomski oporavak BiH, 46,7 miliona za Albaniju, 50 miliona za Crnu Goru, 62 miliona za Sjevernu Makedoniju, 78,4 miliona eura za Srbiju i do 63 miliona eura za Kosovo, dodaje se u tekstu.

“Ovo će uključiti podršku privatnom sektoru, povećanje socijalne zaštite uz posebnu pažnju za ranjive grupe, kao i za jačanje otpornosti u sektoru javnog zdravstva”, navodi se u saopštenju.

Komesar EU za susjednu politiku i proširenje Oliver Varhelji rekao je da se Evropa suočava sa javnom zdravstvenom krizom bez presedana, ali da će “i u ovim teškim vremenima ostati uz svoje partnere iz zapadnog Balkana, koji pripadaju EU”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.