Hrvatska zatvorila 20 pograničnih prijelaza s BiH

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP RH) najavilo je da od danas u sedam sati privremeno prestaje s radom 20 pograničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom

Od danas, 2. aprila u sedam sati, temeljem dogovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, privremeno prestaje s radom 20 graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom za pogranični promet, navodi MUP RH.

Zatvaraju se prijelazi: Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica i Gabela Polje.

Povodoom ove najave oglasili su se i iz Ministarstva sigurnsoti BiH.

“Obavještavamo javnost da je Granična policija Bosne i Hercegovine dobila obavijest od NCC Republike Hrvatske da će Republika Hrvatska od 2. 4. 2020. godine od 7 sati privremeno zatvoriti sve granične prijelaze za pogranični promet između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uključujući i one granične prijelaze preko kojih je odlukom Mješovitog povjerenstva za praćenje ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima, privremeno omogućen međunarodni promet putnika”, navode iz Ministarstva.

Poručuju da je ovakva odluka uslijedila je nakon dogovora BiH i Republike Hrvatske.

“Naime, Ministarstvo sigurnosti BiH dobilo je prethodno mišljenje Granične policije, a onda je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić cijeli predmet proslijedio Ministarstvu vanjskih poslova i ministrici Biseri Turković. Nakon toga, upućena je zvanična nota Hrvatskoj, gdje se prihvata prijedlog ove države da se oficijelno zatvore malogranični prijelazi. Inače, preko ovih prijelaza praktično i nije bilo komunikacije, jer, kao što je poznato, obje su zemlje donijele zabranu o ulasku stranaca, tako da se malogranični promet i nije odvijao. Na ovim prijelazima nema sanitarnih inspektora tako da i zbog toga nije bilo moguće koristiti ove malogranične prijelaze”, stoji u saopćenju.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.