Poslušao Trumpa: Amerikanac ispirao usta varikinom da “ubije” koronavirus

Riječi imaju posljedice, posebno kada ih izgovara predsjednik države. Donald Trump je nedavno sugerisao da bi ispijanje dezinficijenasa moglo služiti u borbi protiv koronavirusa, a kasnije je kazao kako se bio sarkastičan. Ispravka je došla kasno, a razlog je evidentan. Iako UV svjetlo i dezinficijensi imaju ulogu u ubijanju virusa na vanjskim površinama, nema dokaza da se takav pristup mođe bezbjedno aplicirati na ljudski organizam.

Trump je sugerisao da je to možda moguće, pa su veliki proizvođači dezinficijenasa poput Cloroxa i Lysola morali izdavati saopćenja u kojima građane mole da ne ni pod kojim uslovima ne piju njihove proizvode.

I pored toga, logika nalaže da je takvo rješenje suludo. Ipak, ljudi su čudna bića.

List Forbes piše da je Hitna pomoć u Marylandu u samo jednom danu primila više od 100 poziva sa upitima građana o tome da li je bezbjedno piti proizvode poput izbjeljivača ili varikine. Tamošnja zdravstvena agencija morala je izdati upozorenje građanima da to ne čine.

U međuvremenu, njujorški Centar za kontrolu otrovnih supstanci imao je duplo više posla sa pozivima slične prirode. 18 sati nakon Trumpovog govora, 30 osoba je zatražilo informaciju o ispijanju dezinficijenasa ili je unijelo proizvod u svoje tijelo.

Država Illinois također je prošla kroz sličnu situaciju jer tamošnje službe bilježe porast u broju poziva zbog ispijanja varikine. Jedna osoba je čak ispirana nos, odnosno sinuse, koristeći deterdžent, a druga je kombinovala varikinu i vodicu za ispiranje usta kako bi “ubila koronavirus”, kazao je ljekar Ngozi Ezike za CNN.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*