Na današnji dan umro Josip Broz Tito

Na današnji dan 1980. u Ljubljani umro jugoslavenski političar, državnik i komunistički vođa Josip Broz Tito.

U ljubljanskoj bolnici boravio je zbog problema s cirkulacijom u nogama. Umro je od gangrene, koju je zadobio nakon amputacije noge. Slijedeći dan, specijalnim vlakom, u Beograd stigao je kovčeg s posmrtnim ostacima doživotnog predsjednika SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije.

Broz je rođen u Kumrovcu 7. svibnja 1892. godine, bio je član KP od 1920., a od 1937. godine i generalni sekretar Komunističke partije. Tito je bio najvažnija ličnost NOB-a od 1941. do 1945. godine, idejni vođa partizanskog pokreta. Nakon Drugog svjetskog rata i prvi predsjednik SFRJ, sve do smrti 1980. godine.

Ostaće upamćen kao osnivač pokreta Nesvrstanih, kao i po politici suživota na ovim prostorima, koje se manifestiralo kroz projekat bratstvo i jedinstvo. U negovo doba izgrađene su tisuće kilometara željezničkih pruga i prometnica, te prva autocesta Zagreb-Beograd, obnovljena zemlja, i opismenjeno stanovništvo, a školovanje i liječenje svim stanovnicima bilo je besplatno.

Iako mu mnogi kritičari spočitavaju zločine počinjene na Bleiburgu, i drugim stratištima, u i neposredno nakon završetka rata, i osnivanje strogih zatvora poput onog na Golom otoku, Broz je na prostorima bivše Jugoslavije bio omiljen među građanstvom i cijenjen u međunarodnim političkim krugovima, a na njegovu sahranu u Beograd došli su predsjednici, premijeri i vođe 38 zemalja svijeta.

(SlobodnaBosna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*