Bivši borci posjetili mjesto gdje je formirana jedna od prvih brigada u BIH

U mjestu Zaimov do, nekoliko kilometara od Goražda, bivši borci Prve drinske udarne brigade te delegacije kantona i grada Goražda obilježili su 28.godišnjicu formiranja jedne od prvih brigada Armije R BIH koja je postala neprobojni bedem odbrane Goražda. Formirao ju je legendarni komandant Zaim Imamović koji je kasnije komandovao operacijama oslobađanja “Krug” i “Drina” u ljeto 1992.godine kada je oslobođena kompletna teritorija Goražda, ali i dio susjednih općina, dok je početkom 1995. godine preuzeo komandu nad 14. divizijom Armije RBIH.

Na ovom mjestu položeno je cvijeće i proučena Fatiha palim braniteljima, a prisutni su evocirali uspomene na put Prve drinske brigade.

“Bio sam prije 28 godina na ovom mjestu kada je legendarni komandant Zaim zakazao postrojavanje. On je izvršio jednu od posljednjih priprema za odbranu od agresora koji je do tada zauzeo sve, od Foče i Ustikoline i krenuo prema Goraždu. Tada nam je skrenuo pažnju da nema više onih odbrana niti nekih napada koje smo činili do tada već da se moramo organizovati, formirati liniju i ukopavati se što bliže neprijatelju i braniti se. Čekati priliku za kontranapade, a sve s ciljem da bi se prvo zarobila materijalno – tehnička sredstva, pa onda išlo u napade na neprijatelja i oslobađanje teritorija”, ispričao je Selim Imamović, predsjednik Udruženja za očuvanje lika i dijela Zaima Imammovića.

Ističe kako je bivšim borcima ove briigade ostavljeno u amanet da govore o danima slavne odbrane i komandatima kakav je bio Zaim.

“Ranjen je šest puta, a od posljednjeg ranjavanja se nije ni oporavio, a već je bio na frontu tog 9. oktobra 1995. godine kada je poginuo u rejonu Rogojske grede. Bilo je to nekoliko dana prije okončanja rata. Zlatni ljiljan dodjeljen mu je posthumno kao i čin brigadira na dan njegove dženaze. Danas njegovo ime nosi kasarna u Pazariću, ulica u njegovom rodnom gradu nazvana je po njemu”, kažu nam njegovi saborci.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*