Austrija otvorila granice prema šest susjednih država

Austrija je djelimično otvorila granice prema šest susjednih država, a kontrole se od jutros provode samo selektivno. Austrija je u ponoć otvorila granične prelaze prema Njemačkoj, Švicarskoj, Lihtenštajnu, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, a ulaz i izlaz je dozvoljen pod određenim uslovima.

Svi koji žele da uđu u tu zemlju moraju imati ljekarsku potvrdu da su negativni na virus korona, ne stariju od četiri dana ili u protivnom idu u karantin.

Kada je riječ o granici sa Slovenijom, ograničenja ostaju na snazi do 31. maja, što znači da je pri ulasku iz Slovenije u Austriju još potreban negativan test na virus korona.

Direktor policije u austrijskoj pokrajini Vorarlberg rekao je da su se završile stalne kontrole na graničnim prelazima i da se od jutros kontrole provode samo selektivno.

Na većim graničnim prelazima kada je veći protokom vozila i dalje je prisutno osoblje za nadzor državne granice. Manji prelazi nadziru se sporadično.

Sva turistička putovanja preko granice i dalje su zabranjena, piše “Večernji list”.

Kontrole zdravstvenih organa s policijom će biti smanjene, a provodiće se samo na principu slučajnog uzorka. Više neće biti kontrole svakog vozila.

“Naš je cilj da omogućimo što više sloboda i imamo ograničenja samo koliko je neophodno. Ove olakšice, prije svega, vrijede za ljude koji žive u pograničnom području i koji svakodnevno putuju na posao preko granice”, naveo je austrijski MUP.

MUP je najavio potpuno otvaranje austrijskih granica 15. juna, ako to dozvoli epidemiološka situacija.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*