Negiranje genocida anticivilizacijski čin koji ugrožava mir, ponižava žrtve Negiranje genocida anticivilizacijski čin koji ugrožava mir, ponižava žrtve

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) kontinuirano reagira na pokušaje historijskog revizionizma na planu negiranja genocida u Srebrenici u Sjevernoj Americi.

S obzirom da su SAD i Kanada odlukama parlamenata osudile genocid u Srebrenici i BiH, koji je potvrđen od najvažnijih svjetskih sudova, iz toga proizilazi povijesna dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava pruži otpor negiranju genocida u Srebrenici od ekstremnih antibosanskih pokreta koji sve više jačaju u Sjevernoj Americi.

Kako se navodi u saopćenju IGK, posebno su ti ekstremni pokreti organizaciono i medijski aktivirani kako se bliže lokalni izbori u BiH.

-Srebrenica se nalazi u djelu BiH kojom upravlja Milorad Dodik. Politička pozicija i opozicija manjeg bosanskohercegovačkog entiteta je jedinstvena prema negiranju genocida u Srebrenici. Ta antibosanska koalicija srpske političke pozicije i opozicije ima za cilj ponovo dovesti za načelnika Srebrenice negatora genocida i na taj način očuvati ideju, politiku i praksu osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića i njihovih mentora iz Srbije – naglašeno je u saopćenju.

Institut za istraživanje genocida Kanada je o navedenoj ofanzivi srpske antibosanske koalicije upoznao političke, akademske i naučno istraživačke subjekte u Sjevernoj Americi. Zatraženo je aktivno reagovanje u smislu osude i anuliranja politika koje negiraju genocid u Srebrenici. Posebno je zatražena akcija da se spriječi prijava na lokalne izbore onih koji zastupaju politku negiranja genocida u Srebrenici.

Iz Instituta ističu da, pored toga što je negiranje genocida anticivilizacijski čin koji ugrožava mir i bezbjednost, ono narušava međuljudske i međudržavne odnose, ponižava žrtve, međunarodnu pravdu i međunarodne sudove.

Navodi se također da su u najvećim svjetskim političkim centrima osnovani posebni lobistički timovi kao dio „ove ekstremne koalicije, koji su dobro plaćeni da šire laži o agresiji i genocidu u Srebrenici“.

– Smatramo potrebnim da se bh. diplomatija mnogo više angažuje i traži reakciju vlada SAD-a i Kanade, kako bi se preduprijedile i sankcionirale pojave ponižavanja pravosudne istine iza koje stoji autoritet svjetskih sudova. Kao čovječanstvo moramo učiti i naučiti lekciju iz agresije i genocida na BiH ili ćemo se suočiti sa nepostojanjem – saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*