Zatvaranje granica izazvalo velike posljedice: Italija izgubila šest miliona turista iz SAD-a

Amerikanci već desetljećima unazad putuju u Italiju, no ovog ljeta to neće biti moguće. Prema statističkim podacima italijanske vlade šest miliona američkih turista svake godine posjeti Italiju. Ove godine Amerikanci će morati zaboraviti na prelijepe plaže, dobru hranu i vino, ali i na italijansku historiju. I dok Evropa polako izlazi iz vandredne situacije uzrokovane koronavirusom samo je nekolicina država koje nisu članice Evropske unije dodane na spisak sigurnih zemalja.

Italija nije prihvatila preporučenu listu, a SAD su ocjenjene kao zemlja s visokim rizikom zbog porasta broja slučajeva koronavirusa.

Nastavak zatvaranja granica označila je borbu turističke industrije za opstanak.

Naime, Evropa svake godine ugosti 16 miliona turista iz Sjedinjenih Američkih Država, a polovina njih gostuje u Italiji, tako da su gubici za ovu zemlju ogromni.

Rim je najposjećeniji grad Italije, a njegova glavno udruženje hotelijera “Federalberghi di Roma”, kaže da je 90 posto hotela i dalje zatvoreno, a ekonomski gubitak iznosi oko 115 milijuna dolara mjesečno.

“Većina naših klijenata je iz Sjedinjenih Američkih Država, a dalja zabrana ulaska ima ozbiljne posljedice za sve nas. Amerikanci su dosta novca trošili u Rimu, a mi to uzimamo zdravo za gotovo. Uostalom fali nam i njihov smijeh kao i interes za našu zemlju”, kazao je vlasnik Corso 281 Luxury Suites Natalino Gisonna.

Hotelijer Alberto Moncada di Paternò koji posjeduje Rome Luxury Suites vjeruje da je njegov grad i dalje omiljeno evropsko odredište Amerikanaca.

“Osjećamo njihovu odsutnost, ali znamo da će se oni vratiti u budućnosti, jer žeđ za Rimom ne može biti ugašena. Kad se vrate, spremno ćemo ih i sigurno dočekati raširenih ruku.”

Zatvoreni hoteli, restorani koji posluju u mnogo nižem kapacitetu i poznati spomenici bez strujanja ljudi učinili su grad gotovo neprepoznatljivim.

Osim toga i sve italijanske regije osjećaju turističku prazninu, Toskana možda i najviše.

“Američki klijenti su nam jako dragi jer su tako pozitivni i prijateljski raspoloženi. Ali što je najvažnije, odani su. Oni večeraju s nama više puta u toku boravka, vraćaju se godišnje i preporučuju nas svojim prijateljima i porodici”, rekao je Senio Venturi.

Kazao je i da će ovo ljeto biti neobično bez Amerikanaca i njihove vesele i zabavne energije.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*