U posljednja tri mjeseca epidemije u RS-u tri puta više umrlih, alarmantan trend novih zaraza

Brojevi o novozaraženima, preminulima i hospitaliziranima, prema mišljenju nekoliko udruženja pacijenata iz Republike Srpske, su alarmantna. U ovom entitetu su ti brojevi za tri mjeseca značajno povećani i nimalo ohrabrujući.

Od početka ove sedmice u COVID bolnici UKC-a RS ugašena su četiri života, a na današnji dan hospitalizovana su 73 pacijenta. Od ovog broja 18 pacijenata je na kiseoničkoj terapiji, a 16 pacijenata je na respiratoru. Od ovih 16 pacijenata na respiratoru, jedan pacijent je 1983. godište.

Same brojke govore u prilog činjenici koliko je situacija ozbiljna, te kolika je odgovornost na svakom pojedincu da poštuje preporuke kako bi zaštitio sebe i druge od infekcije novim koronavirusom.

Kada se uporedi situacija u RS-u u posljednja tri mjeseca jasno su primjetni rastući trendovi u više aspekata:

Na dan 4. jun na respiratoru je bio jedan pacijent, 4. jula njih osam, a 4. augusta njih 17. U bolnicama u RS-u je na dan 4. jun bio 81 hospitalizovani pacijent, 4. jula taj broj iznosio je 125, a 4. aUgusta 280.

Također, tokom juna mjeseca u RS-u registrovano je 850 novozaraženih, a u julu 2.630, dok je broj preminulih u ovom periodu sa 14 skočio na 48.

Zbog alarmantne epidemiološke situacije, a na inicijativu nekoliko udruženja pacijenata odlučilo se da se udruženja ovog tipa uključe u aktivnosti čiji je cilj podizanje svijesti građanstva o važnosti provođenja protivepidemioloških mjera kako ne bi došlo do kolapsa zdravstvenog sistema i ugrožavanja života drugih pacijenata, posebno hroničnih i onkoloških bolesnika.

“Prognoze stručnjaka ukazuju na činjenicu da će pandemija novog koronavirusa potrajati zato molimo građanstvo da prihvate mjere fizičkog distanciranja i nošenja maski kao sastavni dio života kako bismo sačuvali sebe, sopstvene porodice i druge. Nemojte da dozvolite da radi jednog trenutka sreće ugrozite svoj život ili izgubite nekog koga volite. Budimo odgovorni”, poručili su pacijenti.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.