Rast franka i dolara:Neće biti inflacije, rastu krediti i plaćanja dugova vezanih za te valute

Švicarski franak za svega nekoliko dana porastao je za 16,6 posto u odnosu na euro, a američki dolar za 6,3 posto je ojačao prema euru, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA).

Jedan euro (EUR) prema zvaničnoj kursnoj listi vrijedi danas 1,03 švicarska franka (CHF), u odnosu na 1,20 CHF prije samo mjesec dana.

To znači da je vrijednost eura prema švicarskom franku u tom periodu opala za čak 17 centi.

Porast kursa franka uslijedio je kao posljedica ukidanja mjere ograničenja minimalnog kursa franka od 1,20 u odnosu na euro, a doveo je do potresa širom finansijskih tržišta.

Istovremeno, jedan euro sada vrijedi 1,17 američkih dolara (USD) što je za sedam centi manje u odnosu na period prije mjesec dana. Tada je vrijednost eura iznosila 1,24 dolara.

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Danijela Martinović istakla je u izjavi za Anadolu Agency (AA) kako u Bosni i Hercegovini neće doći do inflacije, odnosno deflacije uzrokovane rastom švicarskog franka i američkog dolara.

“Bosna i Hercegovina ima čvrstu valutu koja je vezana fiksno za euro, a koja ima podlogu u zlatu i deviznim rezervama u eurima. Dakle, radi se o fiksnom kursu prema euru i neće biti nikakvih promjena”, naglasila je profesorica Martinović.

Do većeg poremećaja ne bi trebalo doći ni kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena između BiH s obzirom da se većina obavlja sa državama EU koje koriste euro kao sredstvo plaćanja.

“Izraženiji poremećaji će uslijediti jedino kada je u pitanju krediti koji su vezani za švicarski franak ili američki dolar. Većina kredita koje je država uzimala veže se za euro i tu neće biti promjena. Promjene su moguće i kod dugovanja i potraživanja koja se vežu za dolar kao što je plaćanje nafte”, naglasila je profesorica Martinović.

Konvertibilna marka (KM) u Bosni i Hercegovini vezana je za euro. Jedan euro iznosi 1,95583 KM.

Euro je sredstvo plaćanja kao jedina valuta i u Republici Crnoj Gori i na Kosovu.

Istovremeno analiza AA pokazuje da se u proteklih mjesec dana kada su u pitanju ostale valute na zapadnom Balkanu, odnosno jugoistočnoj Evropi nisu značajnije mijenjale kada je u pitanju euro.

Jedna hrvatska kuna (HRK) i sada, a i prije mjesec dana vrijedila je isto oko 0,13 eura.

Srbijanski dinar (RSD) također, je u posljednjih mjesec dana manje ili više zadržao isti kurs prema euru. Tako je 100 RSD-a vrijedi oko 0,82 eura.

Tako će se i u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, na Kosovu, ali i u Makedoniji i Albaniji uz BiH osjetiti značajniji poremećaj u dijelu koji se odnosi na dugovanja i potražnju u švicarskim francima i američkim dolarima, kao i kreditima za građane koji su valutnom klauzulom vezane za CHF i USD.
(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*