Porodici ubijene Afroamerikanke 12 miliona dolara odštete

Porodica Breonne Taylor, Afroamerikanke koju su policajci ubili prilikom upada u njen stan u martu u američkoj saveznoj državu Kentucky, dobit će odštetu od 12 miliona dolara.

Gradonačelnik Louisvillea Greg Fischer najavio je danas da će Taylorovoj porodici platiti 12 miliona dolara, kao dio dogovora. Također je najavio da će napraviti izmjene u policijskoj praksi.

Fischer, misleći na majku ubijene Afroamerikanke, Tamiku Palmer, rekao je: “Ne mogu zamisliti bol gospođe Palmer i jako mi je žao zbog Breonine smrti.”

“Nećemo dopustiti da se prikrije smrt Breonne Taylor”, rekao je Ben Crump, advokat porodice.

Crump je naglasio da je 12 miliona dolara, koje je gradska vlast obećala dati, “najveća odšteta koja je ikada plaćena za smrt Afroameriknake koju je policija ubila”.

Afroamerikanka Breonna Taylor (26) ubijena je u svojoj spavaćoj sobi u martu tokom policijskog pretresa. Uslijedio je val protesta u Louisvilleu.

Još jedna žrtva policijskog nasilja je i George Floyd, koji je uhapšen 25. maja u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih, Derek Chauvin, pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju. Protiv Chauvina je podignuta optužnica za ubistvo drugog stepena, dok su još trojica policajaca optuženi za pomaganje pri izvršenju tog djela.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.