Interes BiH za jačanje saradnje sa UN Agencijom za industrijski razvoj

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u Beču se u ponedjeljak sastala sa generalnim direktorom UN Agencije za industrijski razvoj (UNIDO) Li Yongom.

Ovo je prvi sastanak člana novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sa novim generalnim direktorom ove izuzetno važne UN agencije. UNIDO je specijalizovana agencija u okviru sistema UN-a koja se bavi unapređenjem industrijskog razvoja sa ciljem smanjenja siromaštva, te postizanja ekonomskog i društvenog napretka.

Saradnja bh. institucija sa UNIDO postoji još od 2000. godine, a uglavnom se odnosi na transfer znanja i tehnologija, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Turković je na sastanku govorila o stavovima i interesima BiH u različitim domenima saradnje sa UNIDO u teškim vremenima koja obilježavaju ekonomska kriza, pad industrijske proizvodnje, rast nezaposlenosti i brojni drugi problemi koji su primarno izazvani širenjem virusa “Covid-19”.

Iskazala je interes Bosne i Hercegovine da kroz realizaciju planiranih projekata ojača i poboljša veze i saradnju BiH sa UNIDO-m.

Također je izrazila podršku naporima UNIDO u organizovanju predstojećeg Brand Global Summit-a u oktobru 2020. godine, na kojem će se govoriti o digitalizaciji kao glavnom alatu u brendiranju i izazovima digitalne transformacije tokom pandemije.

Generalni direktor Li Yong zahvalio je Bosni i Hercegovini na dosadašnjem angažovanju i uspješnoj saradnji, ističući određene izuzetno važne projekte koje ta UN agencija realizuje sa BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.