Sud BiH pozdravlja usvajanje nove strategije za procesuiranje ratnih zločina

Nakon višegodišnjeg usaglašavanja i dostizanja političke saglasnosti oko usvajanja nove Državne strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, Sud BiH pozdravlja odluku Vijeća ministara, te iskazuje zahvalnost svim akterima koji su uz puno truda u konačnici ishodili i usvajanje ovog važnog dokumenta. “Procesuiranje predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini jedan je od najvažnijih segmenata korjenitih promjena kroz koje prolazi bosanskohercegovačko tranziciono društvo i država Bosna i Hercegovina, kao i svi građani i svi narodi”, rečeno je iz Suda BiH.

Oni dodaju da su rasvjetljavanje ratnih zbivanja, privođenje pravdi odgovornih i satisfakcija žrtvama glavni ciljevi procesuiranja ovih predmeta.

Sud podsjeća javnost da se, u periodu od isteka prošle Strategije do usvajanja nove, u svojim odlukama, koje se tiču prenosa manje složenih predmeta ratnih zločina na entitetsko pravosuđe, rukovodio standardima koji su usaglašavani na sjednicama Nadzornog tijela, time dajući odlučan doprinos u postizanju efikasnosti procesuiranja ratnih zločina i prije usvajanja Strategije, te iskazuje punu opredijeljenost za efikasnu primjenu u budućem periodu.

Sud Bosne i Hercegovine poziva sve institucije uključene u primjenu nove Strategije da, u skladu sa svojim nadležnostima, posvete posebnu pažnju u cilju što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, te podsjeća entitetske sudove i sudove Brčko distrikta, na koje se odnosi Strategija, na nadležnost Suda iz člana 7. stav 3. tačka b) Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, uz napomenu da će Sud u svako doba pružiti neophodnu podršku i pomoć.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.