Pripadnici FUP-a uhapsili dvojicu Gruzijaca, imali krivotvorene pasoše

Policijski službenici Federalne uprave policije su jučer (22.10.) pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona i uz pomoć MUP-a SBK uhapsili državljane Gruzije koji su pokušali otići iz BiH koristeći lažne ruske pasoše. Kako su naveli iz Federalne uprave policije (FUP), osumnjičene inicijala I.R. (1985) i D.T. (1982) su službenici Granične policije BiH evidentirali na Aerodromu u Sarajevu nakon čega su i uhapšeni.

“Osumnjičeni su boraveći u BiH, u periodu od 02. do 22. oktobra 2020. godine, koristili lažne putne isprave Rusije izrađene za vrijeme njihovog boravka u Turskoj, a koje su kao takve upotrebljavali na više mjesta, između ostalog i različitih banaka u više gradova BiH, s ciljem prikrivanja stvarnog identiteta i eventualnog planiranja izvršenja drugog krivičnog djela”, naveli su iz FUP-a.

Na osnovu Naredbe Općinskog suda u Bugojnu, policijski službenici FUP-a su izvršili pretresanje osumnjičenih državljanina Gruzije, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem navedenog krivičnog djela.

“Pronađeno je više telefonskih aparata i SIM kartica, te oko 250 novčanica u apoenima od 100 i 200 eura koje nisu originalne. Nakon pretresanja, u službenim prostorijama FUP-a su uz prisustvo branitelja i stručne osobe – prevoditelja za gruzijski jezik kojeg je osigurala Ambasada Gruzije u Ankari, izvršena je kriminalistička obrada nad osumnjičenim, a nakon čega su ista u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu”, poručili su iz FUP-a.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*