U Gerontološkom centru u Sarajevu ima zaraženih koronom, problemi sa hospitalizacijom

U Gerontološkom centru Kantona Sarajevo je osam korisnika i šest uposlenika pozitivno na koronavirus. Uglavnom imaju blažu kliničku sliku no s obzirom na to da su rizična skupina njihova hospitalizacija bi bila nužna, potvrđeno je za Klix.ba. Od Zavoda za javno zdravstvo ustanova je dobila preporuke da izoluju korisnike pozitivne na koronavirus. no direktorica Gerontološkog centra Melisa Alibašić-Hadžić je kazala da oni moraju biti hospitalizovani s obzirom na to da su rizična skupina te da Centar nije specijalizovan za liječenje.

“Mi smo socijalna ustanova, a ne zdravstvena, napravili smo izolaciju kako su nam tražili, ali imamo samo jednog doktora jer mi pružamo brigu i njegu o korisniku, ne liječimo”, rekla je direktorica.

Prošle sedmice su preminula dva korisnika, a jedan od njih je treći dan primljen u bolnicu. Alibašić-Hadžić navodi da oni odvezu korisnike u bolnicu kada im se pogorša klinička slika, ali da ih iz bolnice vraćaju nazad.

Također imaju problema i sa testiranjem s obzirom na to da nadležni ne žele testirati sve korisnike i uposlenike, nego samo one koji su potencijalno zaraženi koronavirusom.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*