Privrednici iz Hercegovine: Ispred tunela Crnaja ne želimo zadržavanja duža od 15 minuta

Hercegovački privrednici strahuju da će rekonstrukcija tunela Crnaja na magistralnoj cesti M-17 između Jablanice i Sarajeva izazvati haos u saobraćaju sa nesagledivo štetnim posljedicama koje će se odraziti na širu regiju. Udruženje privrednika Jablanica već je za četvrtak u 15 sati najavilo blokadu saobraćaja na toj dionici magistralne cesti da bi skrenulo pažnju na značaj ovog prometnog pravca i eventualne posljedice koje bi izazvao saobraćajni kolaps.

Traže od nadležnih institucija tačan rok radova, alternativna rješenja i garanciju da promet ispred tunela neće biti zadržavan duže od 15 minuta u jednom pravcu kada počnu radovi.

Podržava ih i Asocijacija poduzetnika Hercegovine navodeći da su njihovi zahtjevi opravdani.

Naglašavaju da je poput jablaničkog udruženja i drugih poduzetničkih udruge Asocijacija poduzetnika Hercegovine u više navrata ukazivala na moguće pogubne posljedice eventualnog kaotičnog stanja da putu M-17 za vrijeme tako složenog i relativno dugoročnog poduhvata kao što je rekonstrukcija tunela Crnaja.

“Podsjećamo da je sredinom novembra 2020. održan konzultativni sastanak kojeg je iniciralo Udruženje poslodavaca FBiH, na kojem su razmotreni svi detalji analize rekonstrukcije tunela koju je uradilo JP Ceste FBiH. Uz sudjelovanje premijera FBiH Fadila Novalića, ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića, predstavnika izvođača radova, predstavnika velikih trgovačkih lanaca i prijevoznika, Asocijacije poduzetnika Hercegovine te još nekih udruga poslodavaca, temeljni zaključak bio je da zastoji ispred tunela, na temelju izračuna, neće biti duži od 15 minuta, a u ekstremnim situacijama maksimalno pola sata”, navode iz APH.

Podsjećaju da je ova prometnica podjednako važna za privrednike, kako s područja južno i sjeverno od tunela Crnaja, posebno za velike trgovačke lance, prijevoznička, špediterska i logistička poduzeća u Federaciji BiH, ali i čitavoj zemlji.

“Još jednom ukazujemo na nužnost maksimalne profesionalnosti, ažurnosti i stručnosti prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji tunela Crnaja”, poručuje Upravni odbor APH-a.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.