Mostar, BiH - 13. novembar 2020: Uz strogo poštivanje epidemioloških mjera i preporuka, nekoliko stotina zdravstvenih radnika, članova sindikata iz HNK-a, ponovo su danas protestvovali ispred zgrade Vlade ovog kantona, tražeći potpis novog Kolektivnog ugovora kojim bi bili uvećani njihovi dohoci. ( Željko Milićević - Anadolu Agency )

Neredi u Mostaru na protestima zdravstvenih radnika, policija uhapsila dvije osobe

Grupa mladića izazvala je manje nerede na protestima zdravstvenih radnika u Mostaru. Dvije osobe su za sada privedene u policijske prostorije, javlja reporterka portala Klix.ba koja prati proteste. Kako je kazao predsjednik Sindikata SKB Mostar Ivica Anić, napadnuti su ljudi koji su bili u medicinskoj opremi, dakle zdravstveni radnici koji su mirno protestovali.

“Ne znamo šta se dešava, tamo stoji kordon policije. Ovdje je sve mirno, djeca su tu, svi zdravstveni radnici su došli. Ko može ovo biti? Ovo će se nama sutra dogoditi, ovo je živi dokaz”, kazao je.

Iz MUP-a HNK za Klix.ba su potvrdili da su privedene dvije muške osobe koje se dovode u vezu s incidentom. Na protestima zdravstvenih radnika u Mostaru i ranije danas je došlo do incidenta kada je jedan vozač, evidentno nestrpljiv da propusti kolonu koja se kretala, izazvao reakciju učesnika šetnje te je došlo do naguravanja.

Podsjetimo, hiljade nezadovoljnih zdravstvenih radnika danas se okupilo u Mostaru ispred zgrade Vlade HNK pozivajući resornog ministra da podnese ostavku. Policija je napravila kordon kako bi spriječila eventualne incidente.

Zdravstveni radnici, njih 2.600, protestuju iznoseći jedan zahtjev – potpisivanje kolektivnog ugovora, što će značiti bolje uslove rada i veće plaće. Demonstranti su danas najavili i mogućnost štrajka glađu.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.