Zbrinjavanje djece žrtava prosjačenja u TK

„Funkcionisanje referalnog mehanizma zaštite i zbrinjavanja djece žrtava prosjačenja, ekonomske eksploatacije i drugih vidova zloupotrebe nasilja, u kontekstu djelovanja novootvorenog kantonalnog Prihvatilišta za djecu“, naziv je okruglog stola koji je danas održan u Tuzli.

Okrugli sto imao je za cilj ukazati na ozbiljnost problema prosjačenja djece, sve više prisutne na našim ulicama. Kako bi se taj broj smanjio nedavno je u Domu za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla,  otvoreno Prihvatilište za djecu, kao i dnevni centar u Udruženju „Zemlja djece“ Tuzla u kojem trenutno boravi 427 korisnika.

Ipak, taj vid pomoći da se djeca sklone sa ulice, samo je dijelom uticao na rješavanje problema.Potrebno je uraditi još mnogo toga, cilj je pronaći dugoročno riješenje, smatra Mirsada Bajramović direktorica „Udruženja Zemlja djece“ Tuzla.

Prevencija i suzbijanje prosjačenja i različitih oblika eksploatacije djece osnovni je zadatak relevantnih institucija, među njima do sada nije bilo koordinacije, pa se prebacivala odgovornosti sa jednih na druge. U konačnici su samo djeca ispaštala.Prosjačenje je prikrivena radna eksploatacija i treba je što prije iskorijeniti smatra pomoćnik ministra za socijalni rad, socijalnu politiku ipovratak TK, Azem Poljić.

Na kraju okruglog stola  je istaknuto da problem u radu institucija koje se bave zbrinjavanjem žrtava prosjačenja , stvara nedostatak smještajnog kapaciteta kada je u pitanju TK-a.Tako da će naredni korak biti uključivanje i drugih općina kantona, u kojima bi se otvarali slični centri .

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*