ICMP: U BiH identifikovano više od 70 posto nestalih osoba

Međunarodna komisija za nestale danas je u Tuzli prezentovala publikaciju o nestalim osobama u BiH. Publikacija donosi rezultate traganja za nestalim osobama od 1996. godine, a pripremana je nekoliko godina.

Predstavljeni su konkretni rezultati procesa identifikacije u našoj zemlji, kako tradicionalnim metodama tako i savremenom, DNK metodom.

Na kraju ratnih sukoba u BiH evidentirano je oko 32 000 nestalih osoba, od čega je do sada identifikovano više od 70 posto. Još uvijek se traga za oko 8000 osoba, tako da ICMP i partnerske organizacije moraju nastaviti sa svojim aktivnostima.

Publikacija daje i potrebne smjernice za nastavak rada na identifikaciji preostalih nestalih osoba, a one uključuju i aktivniji rad države BiH u procesu pronalaženja, što do sada nije bio slučaj. To je moguće postići jačanjem Instituta za nestale osobe i osnaživanjem Tužilaštva BiH.

U našoj zemlji prvi put su primjenjene moderne metode identifikacije koje su omogućile da se pronađu hiljade nestalih ljudi. Potrebno je napraviti još mnogo posla kako bi preostalih 8000 osoba našlo svoj konačan smiraj.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*