Izložba „70 godina Rudi Čajaveca”, autora Slobodana Rašića

Iz Centra za kulturu Tuzla obavještavaju da će večeras, 21.juna, u 19:00 sati,  u Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića, a u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla, biti otvorena izložba „70 godina Rudi Čajaveca”, autora Slobodana Rašića.

Rašić, kroz brojne fotografije, novinske članke, svjedočanstva bivših radnika te neke od najpoznatijih proizvoda jedne od najvećih elektronskih industrija u bivšoj SFR Jugoslaviji, donosi dokumentarnu i priču o nastanku, razvoju i sunovratu tokom postratne pljačkaške privatizacije Rudi Čajeveca.

Tvornica Rudi Čajavec , sa 10,5 hiljada radnika bila je temelj industrijskog i ekonomskog razvoja ne samo Banjaluke nego i Bosanske Krajine. U kompleksu Čajaveca u Banjaluci , kroz čiju su kapiju do početka 90-tih godina prošlog vijeka svakog dana ulazile hiljade radnika,  danas su tržni centri i ugostiteljski objekti. Bivše radnice i radnici danas su pretvoreni u armiju nezaposlenih ili su nakon niza godina ekonomske neizvjesnosti ostvarili pravo na minimalne, starosne penzije.

Ova izložba dio je projekta „70 godina Rudi Čajaveca od procvata do propasti” udruženja Radnička solidarnost u BiH koji je realizovan uz nesebičnu podršku i pomoć fondacije Rosa Luxemburg.

Premijerno možete poslušati i govore bivših radnika i njihova sjećanja na rad u ovoj fabrici koja je proizvodila od tranzistora, televizora, auto opreme, do visokosofisticirane vojne opreme.

Svoja sjećanja govore Niko Josipović, Mladen Štefančić, Borka Maksimović, Milena Dodig, Momčilo Vesović , Zoran Mlađenović , Kamenko Kašiković i Liljana Čekić.

(RTV7/Centar za kulturu Tuzla)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.