Najava promocije romana „Udbaš“ autora Zlatka Dukića

Promocija novog romana Zlatka Dukića, „Udbaš“, biće upriličena u četvrtak, 24.06.2021.godine u 18:00 sati, u Međunarodnoj galeriji portreta, u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla. Roman je nagrađen na konkursu Federalnog fonda za izdavaštvo 2019.godine, a riječ je o originalnoj priči o nama i našim prilikama, pisana stilom i dramaturškim, društvenim i političkim nabojem, svojstvenim ovom autoru.

Priča prati glavnog junaka Gvozdena Glišića, zvanog Kobac, od studentskih dana u naprednom pokretu Beograda uoči Drugog svjestkog rata, preko učešća u NOB-u, poratnih lomova i dramatičnih događaja u Sarajevu i BiH, sve do penzije početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, preživljavanja posljednjeg rata i odlaska s ovog svijeta, krajem minulog stoljeća.

Kobac je od mladosti bezbjednjak – bio u ratu i ostao do kraja radnog vijeka.Bezuslovno posvećen revoluciji, idealima i Službi, kojoj je obaveza da štiti, čuva i osigurava novi život, Kobac se odrekao privatnosti, sav se posvetio i žrtvovao poslu i onome što Služba podrazumijeva.Nema porodicu, nema privatnost i nema emocija. Osjećanja su znak slabosti i put greške u poslu.To i pokazuje kada mu brat Mirko završava na Golom otoku. Kobac nema ni prijatelja. Izuzetak su jedino komšije, bračni par Marta i Taib Hadžić i kolege na poslu Matija Maras, zvani Pauk i Mršan Pršeš, zvani Brisač.

Najavu raspada zemlje, Kobac doživljava lično, kao pokop ideala, destrukciju ubjeđenja i ubijanje zemlje. Njegovo razočarenje, nezadovoljstvo i bijes, posebno zbog pogubne podjele Službe na tri dijela – fatalno se odražavaju na Kopčevo zdravlje.

Promotori knjige su: prof. Enver Mandžić, mr. Meho (Meša) Bajrić, mr. Irfan Kasumović, glumac. Prisutnima će se obratiti i autor knjige, gospodin Zlatko Dukić.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*