Višegradski zločinac Šekarić osuđen na 14 godina zatvora

Danas je Sud Bosne i Hercegovine izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina Draganu Šekariću, optuženom za zločine protiv čovječnosti počinjene u Višegradu,prenosi novinska agencija Patria. U izrečenu kaznu računa mu se i vrijeme koje je proveo u pritvoru od 6. oktobra 2014. godine.

Nakon skoro godinu suđenja, Sud BiH je Šekarića proglasio krivim da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske, od početka maja 1992. do jeseni iste godine ubijao, mučio, silovao i učestvovao u prisilnim nestancima na području Višegrada.

Navedeno je da je 1992. godine u naselju Kosovo Polje (općina Višegrad) silovao ženu, a staricu koja mu se obratila za pomoć ugurao je u zapaljenu kuću, potom je ubio pucajući iz pištolja.

Šekarić je oslobođen optužbe da je u logoru Uzamnica na području općine Višegrad tukao zatvorenike, da je učestvovao u progonu i ubistvu civila u Kokinu selu, općina Višegrad te da je sa Milanom Lukićem na području Dušća, opština Višegrad, opljačkao Džemaila Zukića i sa sinom ga odveo u nepoznato otkad im se gubi svaki trag.

Tužilaštvo BiH pokušalo je Šekarićevu krivicu dokazati saslušanjem 23 svjedoka, od kojih su neki bliži srodnici ubijenih.

Zaštićena svjedokinja S-6 je ranije ispričala je da su njeni roditelji ubijeni u Kokinom Selu kada je ona imala nepune dvije godine. Prema informacijama do kojih je došla, svjedokinja je rekla da joj je majka bila trudna u trenutku pogibije, 22. maja 1992. godine.

Suđenje Šekariću počelo je 24. marta prošle godine, a optuženi se od 6. oktobra nalazi u pritvoru.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.