Savez sjedeće odbojke BiH objasnio smjenu selektora: Igrači su opet tražili njegov odlazak

Mirza Hrustemović više nije selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, a ta vijest podigla je puno prašine između dvije strane i nakon svega se Savez BiH u sjedećoj odbojci još jednom oglasio i pojasnio svoju odluku da dosadašnjem selektoru uruči otkaz. Kako su naveli, naši reprezentativci su 2017. godine tražili smjenu selektora, ali mu je Upravni odbor tada pružio podršku, da bi nakon istog zahtjeva nakon Paraolimpijskih igara u Tokiju prihvatili njihovo mišljenje i rastali se sa dosadašnjim selektorom.

Pismo Saveza BiH u sjedećoj odbojci prenosimo od početka do kraja i bez bilo kakvih izmjena.

“Poštovani prijatelji našeg sporta,

s obzirom da se dosadašnji selektor seniorske reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, gospodin Mirza Hrustemović, obratio medijima nakon njegove smjene i da je, nažalost, u svojim istupima iznio neistine, ovim putem želimo javnost obavijestiti o pravom stanju stvari.

Nakon EP-a koje je održano 2017. godine u Poreču, kada je naša najtrofejnija selekcija osvojila bronzanu medalju, Upravni odbor saveza je zaprimio pismo – zahtjev za smjenu selektora koju su uputili svi reprezentativci BiH, kada su iskazali svoje nezadovoljstvo radom selektora Hrustemovića. Tada je Upravni odbro stao na stranu selektora i produžio mu mandat do SP-a 2018. godine koj je održano u Den Haagu, gdje smo osvojili srebrnu medalju. Gospodin Hrustemović je ostao na funkciji selektora i do 2019. godine na EP-u u Budimpešti kada je osvojena srebrna medalja.

Nakon Paraolimpijskih igara u Tokiju gdje smo osvojili bronzanu medalju, reprezentativci su ponovo uputili pismo Upravnom odboru u kojem su se izjasnili da selektor Hrustemović ne obavlja svoje poslove i zadatke adekvatno te su tražili da se izvrši njegova smjena. Oni su sigurni u to da je nerad selektora Hrustemovića glavni razlog sve lošijih rezultata naše najtrofejnije selekcije.

Gospodin Hrustemović za svojih 20 godina rada nije uspio uvesti neke promjene u igračkom kadru. Dovoljno je istaknuti da i danas igraju reprezentativci koje je gospodin Hrustemović naslijedio od svog prethodnika i da ti igrači sada imaju više od 40, a neki i 50 godina. Naša selekcija se mora podmlađivati jer postavlja se legitimno pitanje do kada će naši zlatni momci moći nositi breme na svojim leđima.

Ovaj put Upravni odbor je stao na stranu naših zlatnih momaka i na svojoj drugoj sjednici odlučio da se gospodina Hrustemovića razriješi dužnosti selektora, a da se za novog selektora imenuje profesor Ifet Mahmutović. Važno za napomenuti je da se online sjednica održava zbog pandemije COVID-19, kako bismo zaštitili sve naše članove.

Mi ne osporavamo rezultate koji su ostvareni u proteklih 25 godina, ali smatramo da selektor Hrustemović nije obavljao svoj posao kako je trebao i smatramo da naši zlatni momci zaslužuju svu podršku Upravnog odbora SSOBiH, javnosti i svih građana BiH jer, htio to neko priznati ili ne ovi rezultati su, prvenstveno, ostvarili upravo ti zlatni momci.

Mi ne želimo da se raspravljamo i ovu temu još više otvaramo. Jedina naša želja je da naši reprezentativci imaju mir i da neometano mogu da se pripremaju za predstojeće Evropsko prvenstvo koje će se održati u Turskoj. Nadamo se da ćete nas razumijeti i podržati da naši i vaši zlatni momci ponovo obraduju građane BiH sa još jednom osvojenom medaljom.”

Šezdesetdvogodišnji Hrustemović je selektor Bosne i Hercegovine postao 1999. godine i bio je arhitekt svih uspjeha koje je naša selekcija imala.

Pod njegovim vodstvom naša reprezentacija je osvojila 22 od 24 medalje s velikih takmičenja od kojih se izdvajaju paraolimpijska zlata 2004. i 2012., svjetska zlata 2002., 2006. i 2014. te devet uzastopnih evropskih zlata od 1999. do 2015. godine.

Hrustemović je izuzetno uspješan i u klupskoj karijeri, gdje je sa sarajevskim Spidom osvojio 24 prvenstva BiH i 6 Liga prvaka.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.