Simptomi menopauze mogu trajati do 14 godina

Simptomi menopauze, poput valova vrućine, mogu trajati i do 14 godina, što je dulje nego što se ranije smatralo, utvrdili su američki naučnici u istraživanju koje je pokazalo da su kod polovine žena simptomi trajali nešto više od sedam godina.

Američko istraživanje, koje prenosi britanski list Daily Mail, pokazalo je i da je menopauza kod žena počinjala prosječno u dobi od 51 godine, kada prestaje mjesečnica i pada nivoa estrogena, te da je polovina žena imala najneugodnije simptome prosječno duže od sedam godina, odnosno 7,4 godine.

Američki stručnjaci kažu kako je potrebno uložiti veće napore kako bi se pronašli novi načini pomoći ženama s obzirom na to da se uzimanje hormonske nadomjesne terpije ne preporučuje duže od pet godina jer je prate zdravstveni rizici.

Istraživanje je obuhvatilo 1.449 žena s učestalim valovima vrućine i noćnim znojenjem i najveće je do sada provedeno te je obuhvatilo žene iz različitih etničkih grupa. Žene su praćene od 1996. do 2013. i sve su udovoljavale početnom kriteriju istraživanja od barem šest dana s valovima vrućine ili noćnim znojenjem u prethodne dvije sedmice.

Istraživanje je pokazalo da valovi vrućine, što ranije počnu to duže traju, odnosno da je kod žena koje su imale valove vrućine prije gubitka mjesečnice bila veća vjerojatnost da će oni trajati još godinama nakon menopauze, značajno duže nego kod žena čiji su se simptomi pojavili tek nakon gubitka mjesečnice.

Među ženama obuhvaćenima istraživanjem svaka je osma imala valove vrućine dok je još imala redovnu mjesečnicu. Kod dvije trećine žena valovi vrućine pojavili su se u perimenopuzi, razdoblju kada se mjesečnice počnu prorjeđivati.

Žene koje su valove vrućine dobile dok su još redovito menstruirale imale su simptome prosječno još 11,8 godina. Devet od tih 11,8 godina bilo je nakon gubitka mjesečnice i njihovi su simptomi trajali tri puta duže od prosječne 3,4 godine simptoma za žene koje su valove vrućine dobile tek nakon što su izgubile mjesečnicu.

Voditeljica istraživanja Nancy Avis iz Wake Forest baptističkog medicinskog centra u Sjevernoj Karolini kaže: “Ako započnete kasnije ukupno traje kraće i kraće je nakon posljednje mjesečnice”.

U okviru istraživanja utvrđeno je da su žene s dugotrajnijim simptomima bile manje obrazovane, pod većim stresom te depresivnije i tjeskobnije.

Ranija istraživanja pokazala su da žene koje pate od valova vrućine imaju veći rizik od kardiovaskularnih problema i gubitka koštane mase.

Voditeljica preventivne medicine iz bostonske bolnice Brigham and Women’s JoAnn E. Manson kaže u komentaru istraživanja kako su žene koje su izložene većem stresu svjesnije svojih simptoma i doživljavaju ih kao ometajući faktor ali isto tako značajnije noćno znojenje koje ometa san može voditi u stres.

Rezultati istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu JAMA Internal Medicine.
(Klix/FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.