Rekordan broj imigranata pokušat će da se otisne u Evropu u ovoj godini

Rekordan broj imigranata pokušat će da se otisne u Evropu u ovoj godini, dok su trgovci ljudima postali sve agresivniji koristeći haos u Africi i na Bliskom istoku, izjavio je čelnik agencije EU za kontrolu granica (Frontex).

Brojni tražioci azila i ilegalni imigranti domognu se Evrope preko Mediteranskog mora, a na stotine ih smrtno strada tokom opasnog prelaslka, sapoćio je Fabrice Leggeri, izvršni direktor Frontexa.

Libijski pad u anarhiju stvorio je idealno okruženje za trgovce ljudima, koji trpaju ljude koji bježe pred ratom i siromaštvom u arapskom svijetu i u subsaharskoj Africi u trošnim brodicama koje plove prema Evropi – uglavnom prema obližnoj Italiji.

U intervjuu u varšavskom sjedištu Frontexa, Leggerio je izjavio da su brojke kako ih njegova agencija naziva, “nelegalnih prelazaka” od 1. januara u Evropu preko svih graničnih tačaka najviši ikada registrirani, prenosi Reuters.

Vodeći zvaničnik Frontexa procijenio je tu brojku na više od 5.600 prelazaka uprkos zimskim olujama i hladnoći koja obično odvraća krijumčare ljudima.

Upitan da li to značio da će 2015. biti rekordna godina, Leggeri je izjavio: “Da, ako se trenutni trend nastavi”.

U 2014. zabilježeno je približno 300.000 nelegalnih prelazaka u Evropsku uniju, a podaci UN-a pokazuju da je najmanje 218.000 ljudi prešlo preko Mediterana. Ostale velike rute za imigrant kopnenim putem su preko Bliskog istoka i zapadnog Balkana u EU, tvrde zvaničnici.

– Postoje očigledni razlozi: zbog geopolitičke situacije u Siriji i na Bliskom istoku, zbog toga što je Libija postala propala država jer nema vlade koja je u stanju da kontrolira zemlju, za organizirani kriminal je lakše da tamo cvijeta – kazao je Leggeri.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*