Održana promocije knjige Ramiza Salihovića, “Popodnevni čovjek”

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla sinoć je održana promocija knjige ”Popodnevni čovjek” autora Ramiza Salihovića. 

Uvodnu riječ i moderiranje promocijom vodila je mr.sc.Enisa Žunić, koja je predstavila autorov bogat književni opus. Salihović je dobitnik više nagrada na konkursima za priču Oslobođenje, Prosvjetnog lista, Zadrugara i Književnih susreta Zija Dizdarević u Fojnici. Njegov rukopis novela “Priče sa broda Titanik” ušao je u najuži izbor pet najboljih rukopisa na konkursu Gradačačkih književnih susreta 2005. godine. Njegova knjiga priča “Priče sa broda Titanik” nominovana je za nagradu Društva pisaca Tuzlanskog kantona za 2008. godinu. Priče su mu uvrštene u antologije.

Promotor Mehmed Đedović, podsjetio je na to da je Ramiz Salihović član Društva pisaca BiH i Društva pisaca Tuzlanskog kantona, a u svom predstavljanju romana istakao je da se ovdje radi o vječitom odnosu majke i sina.

– Sve je pomalo miks priče i stvarnosti, začudne bitnosti knjige, priče i pisca, u ova čudna vremena u kojima nemamo vremena ni za šta. A vrijeme, koje nam je dato treba cijeniti, jer sve je filozofija života, smrti i vremena. Duboke misli ovoga romana njegova su čvrsta građa trajanja u vremenu u kojem je sve lahko lomljivo i za jednokratnu upotrebu. Kroz glavnu priču se provlači i ona o Golom otoku, ali i druge kojima je okićeno stablo romana. Pršti magijski realizam iz teksta, ali lijepo postavljen, logično upakovan i uvjerljivo donesen, jer kao što autor na jednom mjestu reče: Postoji tajni plan za svaki naš korak… – rekao je u svom osvrtu Đedović.

Promocija Salihovićeve knjige je jedan od brojnih događaja koji su našim sugrađanima planirani u okviru obilježavanja Mjeseca knjige. U narednim danima NUB “Derviš Sušić” Tuzla sprema još mnogo zanimljivih događaja.

(RTv7/NUB “D.Sušić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*