Obilježavanje Dana maternjeg jezika danas i u Tuzli

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se 21. februara u cijelome svijetu kao dan kada se ukazuje na važnost i značaj očuvanja i upotrebe maternjeg jezika, kao jedne od najbitnijih značajki individualnog i kolektivnog idetniteta.

Ovaj datum proglasio je UNESCO 1999. godine, a prvi put je u Bosni i Hercegovini obilježen 2011. godine u organizaciji Udruženja za mir, obrazovanje i kreativnost i Pedagoškog zavoda Tuzla, kao projekt profesorice bosanskog jezika Amele Isanović.

Od tada se ovaj dan obilježava u stotinama škola širom Bosne i Hercegovine, uz bogate aktivnosti kojima se ukazuje na maternji jezik kao vrijednu baštinu, koju imamo obavezu da čuvamo.

U povodu obilježavanja Dana maternjeg jezika 2015. Udruženje nastavnika i profesora bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti Tuzlanskog kantona, u saradnji s Udružnjem za mir, obrazovanje i kreativnost CMOK i Domom mladih Tuzla, provodi i ove godine niz aktivnosti na cijeloj tuzlanskoj regiji pod imenom Slovo o jeziku.

Već tradicionalno sve osnovne i srednje škole obilježavaju taj dan uz priredbe, okrugle stolove i debate, šireći ljubav prema maternjem jeziku i tradiciji, te njegujući ljubav prema iskonskim vrijednostima naroda koji žive u Bosni i Hercegovini.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana maternjeg jezika bit će upriličena 20. februara u prostorijama Doma mladih Tuzla.

Uz izvrstan kulturno-zabavni program, grupa entuzijasta, učenika, nastavnika, roditelja i drugih koji vole i njeguju jezik kojim govore, kroz različite brojne sadržaje pokazat će ljepotu i šarolikost jezika.

U isto vrijeme bit će postavljena zanimljiva izložba Riječ o jeziku, na kojoj će biti izložene knjige i drugi dokumenti koji govore o jezicima u Bosni tokom njenoga postojanja, saopćeno je iz Bosanske medijske grupe (BMG).

U pripremi programa sudjeluju: OŠ Simin Han, OŠ Centar, OŠ Novi Grad, OŠ Miladije, OŠ Rainci Gornji, OŠ Brčanska Malta, OŠ Pazar, OŠ Jala, Srednja rudarska škola Tuzla, Srednja medicinska i Srednja hemijska škola Tuzla.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.