Ministarstvo trgovine FBiH potvrdilo: Nafta od sutra poskupljuje na dvije KM

Nafta će u Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra poskupjeti za dodatnih pet feninga te će dostići cijenu od dvije KM za litar, što je rekordna cijena za ovu godinu, izjavila je Vahida Crnalić iz Ministarstva trgovine Federacije BiH.

“Posljednjih nekoliko dana stalno nam pristižu zahtjevi za poskupljenjem cijena nafte. Ove sedmice smo dobili oko 150 zahtjeva za poskupljenjem tako da će cijene već od sutra poskupjeti za pet feninga te će dostići cijenu od 1,95 do dvije KM”, rekla je Crnalić.

Nakon pojeftinjenja nafte na svjetskom tržištu prethodnih mjeseci, cijena naftnih derivata u pojedinim dijelovima BiH je u januaru pala i na 1,75 KM. Ipak, nakon ponovnog poskupljenja na svjetskom tržištu, cijena nafte u BiH je porasla prethodnih dana.

“Ovo će kod nas biti drugo poskupljenje tokom ove posljednje sedmice. U Hrvatskoj su bila četiri poskupljenja. Ipak je nafta u BiH još uvijek najjeftinija od zemalja regiona”, objasnila je Crnalić, dodavši kako je zbog dešavanja u svijetu teško predvidjeti da li će cijena nafte i dalje rasti u narednom periodu.

“Ono što je sigurno je da je poskupljenje nafte na svjetskom tržištu u prethodnom periodu utjecalo i na najnoviji porast cijena nafte u BiH”, istakla je Crnalić.

Prosječna cijena goriva u Bosni i Hercegovini početkom decembra iznosila je 2,30 do 2,45 KM (1,17 do 1,25 eura).

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.