Koncert gitariste Đani Šehu u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla bit će upriličen koncert umjetnika Đani Šehu (gitara) u četvrtak, 11. novembra u 19,30 sati.

Đani Šehu je rođen 1980.godine u  Sarajevu, osnovno i srednje muzičko obrazovanje stiče u rodnom gradu. Po završetku srednje škole, započinje studije gitare na EcoleNormale de Musique Alfred Cortot u Parizu, u klasi prof. Rafael Andie.2000. godine odlazi u Beč gdje započinje studije na Universität fürMusik und darstellende Kunst Wien . Diplomirao je 2006. godine, na koncertnom odsjeku za gitaru u klasi prof. Konrada Ragossnika i prof. Alexandera Swetea.  Zvanje magistra stiče 2010. u klasi prof. Alexandera Swetea.

Usavršavao se na brojnim seminarima i majstorskim kursevima kod svjetski priznatih profesora i umjetnika.

Kao solista i kamerni muzičar, nastupao je u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, CrnojGori, Austriji, Francuskoj, Švedskoj, Italiji, Njemačkoj, Japanu, Danskoj, Španiji…

Sarađivao  je sa Sarajevskom filharmonijom,  Dubrovačkim gudačim kvartetom, te Tonart Sinfonietta iz Austrije.

Od 2006. god predaje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Iz njegove klase izašla je nekolicina mladih umetnika koji su  skrenuli  pažnju stručne javnosti svojim uspjesima na takmičenjima i koncertima u zemlji i  inostranstvu.

Aktivno održava koncerte, majstorske kurseve, te učestvuje kao predavač i član žirija na festivalima i takmičenjima, u zemlji i inostranstvu.

Osnivač je i direktor Sarajevo International Guitar Festival-a, teinternacionalneljetneškolegitare “SIGF summer school”.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.