Hennessey: Usvajanje Izjave Predsjedništva BiH ne znači mnogo ako taj korak ne slijede i drugi koraci

Vijeće Evrope pozdravlja današnje usvajanje Izjave Predsjedništva BiH o opredjeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji (EU) u oba doma državnog parlamenta.

Ovo je danas u Sarajevu za Fenu izjavila šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.

– Parlamentarna skupština BiH danas je napravila iskorak na putu BiH ka Evropskoj uniji, ali to je tek prvi korak. Dakle, prvi korak je usvajanje ove izjave i jasnog prioriteta i obaveze da se završi posao za pridruživanje BiH u Evropsku uniju – istakla je Hennessey.

Ona je prisustvovala sjednici u Parlamentarnoj skupštini BiH, na kojoj je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini poslanicima i delegatima poručila da je danas usvojena historijska odluka za BiH, dodajući da se radi o odluci koja je u interesu građana BiH.

– Kao što je Mogherini objasnila predstoji još mnogo posla i državni parlament je napravio značajan korak. Međutim, to ne znači mnogo ako taj korak ne slijede i drugi koraci, koje ova zemlja treba napraviti, a ne pojedinačne političke partije niti entiteti, u interesu cijele zemlje i to brzo – rekla je Hennessey.

Zaključila je u izjavi za Fenu da sada fokus mora biti na reformama, koje su neophodne za BiH.

Na inicijativu Velike Britanije i Njemačke, koja je postala inicijativa Evropske unije, Predsjedništvo BiH je usvojilo i potpisalo izjavu 29. januara, a kasnije su je potpisali i predsjednici 14 političkih partija u BiH.

Ovom izjavom prihvataju se zaključci Vijeća za vanjske poslove EU, u skladu s kojim su politički lideri u BiH saglasni i neopozivo se obavezuju da će institucije vlasti u BiH provesti sve reforme neophodne da bi bila uspostavljena institucionalna funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti.

Također, u izjavi se navodi da će institucije vlasti u BiH, u dogovoru sa EU i u skladu sa Kopenhagenškim kriterijima i pravnom stečevinom EU, sačiniti i provesti program mjerljivih inicijalnih reformskih mjera, uključujući ekonomske i socijalne mjere na bazi Sporazuma za rast i zapošljavanje u BiH, čiji je cilj da se zaustave negativni ekonomski trendovi, te pokrene proces rehabilitacije i modernizacije ekonomije.

To bi trebalo omogućiti da se BiH pripremi za buduće članstvo u EU kao suverena država koja ispunjava uslove i obaveze za članstvo u EU.

Vijeće Evrope u proteklih 13 godina pruža pomoć BiH u pogledu demokratizacije države, poštivanja ljudskih prava i međunarodne pozicije BiH, zbog čega je značajno djelovanje Ureda Vijeća Evrope u BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*