U Irskoj sve cigarete moraju imati obična pakovanja

Irska je u četvrtak postala prva članica Evropske unije u kojoj su svi proizvođači cigareta svoje proizvode obavezni prodavati u “običnom pakovanju”.

Nova pravila zabranjuju korištenje boja i brendiranje, sva pakovanja moraju biti uniformirana uz slikovno upozorenje o zdravlju.

-Mi stvaramo propise koji će biti historijski i od istinske važnosti za područje javnog zdravstva – rekao je u četvrtak resorni ministar James Reilly parlamentu koji je zakon usvojio uz podršku svih stranaka i bez glasanja.

Zakon iduće sedmice očekuje formalno odobrenje predsjednika i gornjeg doma parlamenta, a na snagu će stupiti u maju 2017. godine do kada postojeći proizvodi moraju biti povučeni iz opticaja.
Potez Dublina nailazi na žestoko protivljenje duhanskih tvrtki koje su zaprijetile tužbama.

-Mi u parlamentu nećemo biti zastrašeni takvim akcijama. Mi ćemo ovakve zakone donositi jer vjerujemo da su oni dobri – rekao je Reilly. “Zapamtite, ako vas siledžije žele ustrašiti svojim postupcima morate čvrsto stajati iza onog što mislite da je u redu”.

JTI Ireland, vlasnik marki Benson & Hedges i Silk Cut kaže da je stav tvrtke prema novom zakonu jasan.

-Mi smo vladi jasno iznijeli svoj stav i svoja ćemo prava zaštiti na sudu – izjavio je glasnogovornik tvrtke za AFP nakon usvajanja zakona, prenosi Index.hr.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*