Alergija na hranu pogađa milione Evropljana i u stalnom je porastu

Farmaceutsko društvo Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Evropskom akademijom za alergije i kliničku imunologiju (EAACI) i Farmaceutskom grupom Evropske unije (PGEU) nastavilo je kampanju o podizanju svijesti o alergijskim oboljenjima.

Prvi val kampanje koji se odnosio na astmu proveden je krajem prošle godine, dok u periodu mart-april 2015. traje drugi val kampanje koji se bavi alergijama na hranu i anafilaksom, a do kraja 2015. godine planirano je provođenje još dva vala.

Cilj kampanje je podići svijest o alergijskim oboljenjima, kako među stanovništvom, tako i među zdravstvenim radnicima. Alergija predstavlja javno-zdravstveni problem koji pogađa preko 150 miliona Evropljana, a prema procjenama stručnjaka jedno od troje djece ima neki oblik alergije, a 50% Evropljana će razviti neku alergiju u toku 10 godina života.

Alergijske bolesti ograničavaju aktivnosti i smanjuju kvalitet života, te predstavljaju veliki socioekonomski teret pacijentima i članovima njihove porodice.

U okviru kampanje u apotekama koje učestvuju u kampanji možete naći štampane materijale o činjenicama vezanim za alergiju na hranu i analfilaktički šok, te dobiti savjete od farmaceuta kao najdostupnijih zdravstvenih stručnjaka kako prepoznati alergiju, ispravno je tretirati i prevenirati komplikacije.

Nekoliko činjenica o alergiji na hranu koje vjerovatno niste znali:

Čak 17% evropske populacije pati od alergije na hranu. Budućnost nije ništa bolja: u posljednjih 10 godina, broj slučajeva alergije na hranu se udvostručio, a broj osoba sa ozbiljnim alergijskim reakcijama na hranu (kao što je anafilaksa) se stalno povećava širom svijeta.

Frekvencija alergija na hranu je veća među djecom u odnosu na odrasle. Prema izjavama roditelja, barem jedno od 20 djece ima jednu ili više vrsta alergije na hranu.

Preko 120 vrsta hrane može izazvati alergijske reakcije. Većina uobičajenih namirnica u Europi je alergena i veže se za kravlje mlijeko, pšenicu, soju, orašasto voće, ribu i ostrige.

Na svu sreću, rana dijagnoza i tretman mogu prevenirati ozbiljne incidente kao što je anafilaksa i poboljšati kvalitet života pacijenata.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.