Grčka platila MMF ratu od 310 miliona eura

Grčka je danas otplatila ratu od 310 miliona eura Međunarodnom monetarnom fondu, od ukupno 1,5 milijardi eura duga koliko na naplatu dospijeva do kraja ovog mjeseca, rekao je Reutersu izvor iz grčke vlade. Grčka 13, 16. i 20. marta mora da otplati preostale tri tranše.

Uprkos sporazumu sa kreditorima, Grčkoj ponestaje sredstava, dobrim dijelom zbog oštrog pada prihoda od poreza, navodi britanska agencija. Finansijske potrebe Atine mjesečno iznose oko 4,5 milijardi eura, od čega 1,5 milijardi odlazi na plate u javnom sektoru i penzije.

Guverner grčke centralne banke Janis Sturnaras izjavio je da je sastanak ministara finansija 19-člane eurozone zakazan za iduću nedjelju veoma važan za finansijski ugroženu Grčku.

“Veoma je važno da predstojeći sastanak eurogrupe bude uspješan i svi radimo na tome, rekao je Sturnaras poslije sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i finansijskim zvaničnicima”, prenosi agencija AP.

Grčka ovog mjeseca mora da otplati ratu duga MMF-u, koji je zajedno sa Evropskom centralnom bankom (ECB) i Evropskom komisijom, učestvovao u programu pomoći Atini vrijednom 240 milijardi eura.

Zvanična Atina je u stalnim nastojanjima da pronađe dodatna sredstva kako bi riješila problem otplate ogromnog duga.

ECB joj je juče ulila izvjesnu nadu kada je povećala obim Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA) za dodatnih 500 miliona eura, čime je grčkim bankama stavljeno na raspolaganje ukupno 68,8 milijardi eura.

Sturnaras je napomenuo da grčkim bankama ne prijeti apsolutno nikakva opasnost i da su one adekvatno kapitalizovane i dovoljno likvidne, kao i da nema strahovanja od odliva depozita.

Ipak, ECB je zadržala oštar stav prema Grčkoj, poručujući da je spremna da obnovi finansijsku liniju za grčke banke čim Atina postigne sporazum o dugu sa partnerima iz evrozone. Međutim, dok ne postigne sporazum, Grčka nema pristup preostalim sredstvima iz paketa međunarodne pomoći.

U okviru četvoromjesečnog produženja programa pomoći dogovoreno je da će Atina do aprila predstaviti budžetske mjere koje moraju odobriti kreditori i da će joj tek tada biti isplaćena posljednja tranša kredita pomoći vrijedna 7,5 milijardi eura.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.